Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
nässjö

Rådhuset som bara blev stadshus

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 15.55
Nässjö stadshus invigdes 1915
(8:49 min)
1 av 4
Uppe i klocktornet. Foto: Mats Carlsson-Lénart
2 av 4
I klocktornet finns det långa rader med klockor. Foto: Mats Carlsson-Lénart
3 av 4
Nässjö stadshus. Foto: Mats Carlsson-Lénart
4 av 4
Foto: Mats Carlsson-Lénart

Nässjö Stadshus är länets mäktigaste, invigt 1915 och inspirerat av de majestätiska rådhusen i Köpenhamn och Helsingborg som båda byggdes några år tidigare. Nässjös mångårige starke man Carl Peterson skänkte pengar till ett pampigt "rådhus" i den blivande staden Nässjö men det blev bara ett stadshus.

Nässjö är en av de mest välplanerade städerna i Jönköpings län, uppbyggd som den är från noll till medelstor stad på blott några decennier.

– Det är en typisk "järnvägsstad" med ett rutformat gatunät där gatorna går parallellt med järnvägsspåren, säger Meier Andersson som inte bara är ordförande i Nässjö hembygdsförening utan även fd planarkitekt i Nässjö kommun.

Han framhåller också "axeln" mellan järnvägsstationen - dagens Resecentrum ­- och Stadshuset i vilken det moderna Hotell Högland och Nässjös väl tilltagna torg med de sin träddunge i mitten ingår.

Den som mer än någon annan skapade staden Nässjö var källarmästare Carl Peterson (1840-1910). Han var från Kalmar men verksam som direktör på Operakällaren i Stockholm när han 1874 ville vara med och inviga Södra Stambanan mellan Stockholm och Malmö, vilket skulle ske i Nässjö.

– Carl Peterson fick ansvaret för festligheterna. Nässjö var vid denna tid endast en mindre by men som höll på att växa ut till en stor järnvägsknut, säger Meier Andersson.

Carl Peterson och hans sambo Maria Malmberg blev kvar i Nässjö och bidrog mer än några andra till att Nässjö de påföljande 30-40 åren växte så snabbt att Nässjö blev stad 1914.

– Carl var Nässjö köpings "starke man" 1892-1907. Men han var inte bara politiker utan även donator av stora mått. Han hade tjänat sin förmögenhet framförallt på fastighetsaffärer i Stockholm, innan han kom hit till Nässjö, menar Meier Andersson.

Att Nässjö skulle bli stad var Carl Petersons främsta mål. Och en stad av rang ska ha ett värdigt rådhus, menade han. Därför var ett monumentalt rådhus vid ett rymligt torg en av hörnstenarna i Petersons visioner för den nya staden.

– Tyvärr fick han aldrig uppleva vare sig stadsrättigheterna eller rådhuset, eftersom Carl Peterson dog redan 1910, säger Meier Andersson.

Något rådhus blev det inte heller, eftersom nya städer efter år 1903 inte fick egen "jurisdiktion". Men huset byggdes och kallades "Stadshus".

– Men mellan invigningen 1915 och fram till öppnandet av det nya Hotell Högland 1964 var denna byggnad framförallt stadens stora hotell, påpekar Meier Andersson. Nässjö Stadshotell med festsal, restauration och resanderum.

Först efter Hotell Höglands tillkomst blev Nässjö Stadshus en renodlad förvaltningsbyggnad.

Av: Mats Carlsson-Lénart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".