Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Jönköping granskar

Gislehälsans många remisser utreds inte

Publicerat lördag 6 juli 2013 kl 07.27
Per Malm: "Vi tar inget initiativ idag"
(1:55 min)
Vårdvalsenheten ska inte utreda Gislehälsans remisser, enligt Per Malm, medicinsk sakkunnig på landstingets vårdvalsenhet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Landstingets vårdvalsenhet kommer inte att utreda varför den privata vårdcentralen Gislehälsan remitterar fyra gånger så många kirurgpatienter som andra vårdcentraler.

P4 Jönköpings granskning av vårdcentralerna i länet de senaste månaderna visar bland annat hur den privata vårdcentralen Gislehälsan i Gislaved remitterar dubbelt så många patienter som snittet bland länets vårdcentraler och till kirurgen remitteras fyra gånger så många patienter. Det visar statistik från vårdcentralernas forskningsenhet.

Genom att skicka över patienterna har Gislehälsan kunnat vältra över kostnaderna på landstinget och därmed ökat sin egen vinst. Men Per Malm, medicinsk sakkunnig på landstingets vårdvalsenhet tycker inte siffrorna är märkliga.

– Vi har inte några kvalitetskrav på hur många remisser man ska skicka från en vårdcentral så vi kan inte den vägen ha synpunkter på det. Vi förutsätter att man skickar remisserna enligt de faktadokument som är definierade och som bestämmer vilka patienter som ska skickas, säger han.

Gislehälsans ägare Ahmad Kassem är även chef för kirurgen på Värnamo sjukhus och för att utesluta att vårdcentralen medvetet lastat över kostnader på landstinget för att öka sin egen vinst, borde det här utredas, menade forskningsenheten.

Men trots de kraftigt avvikande siffrorna kommer Gislehälsan inte att utredas av vårdvalsenheten som har kontrollansvaret. Per Malm säger att det finns riktlinjer för remisser som även sjukhuset kontrollerar och att man inte kan tjäna särskilt mycket utredningspengar på kirurgremisser. Riktlinjerna är svåra att bryta mot utan att det upptäcks och skulle man gå in och granska kräver det en granskning av alla journaler, ett kostsamt arbete som inte skulle vara värt pengarna, menar han.

– Kirurgremisser är kanske inte det man tjänar mest pengar på att skicka.

Kan det finnas rimliga förklaringar till de här stora skillnaderna?

– Ja. Man kan säga att just Gislehälsan har en väldigt aktiv och förhållandevis ung befolkning som mycket väl kan vara behandlingskrävande, säger Per Malm.

Därmed går Per Malms åsikt tvärs emot de doktorer och forskare som arbetar vid Landstingets forsknings- och utvecklingsenhet inom primärvården. De anser att Gislehälsan bör utredas. Landstingets experter är alltså inte överens.

Däremot kommer Värnamo sjukhus att kontrollera hur kirurgen skött sina remisser, men den utredningen är ännu inte klar och Per Malm tycker det i första hand är en fråga för sjukhuset där ju remisserna godkänns.

– Det är svårt att tro att om vi gör en granskning av journalerna att vi skulle på basis av de uppgifterna kunna säga att remisserna var felaktiga.

Men ni kommer inte ta något initiativ i dag alltså?

– Nej, vi tar inget initiativ i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".