Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Länsstyrelsen minskar strandskyddet för många sjöar

Publicerat lördag 6 juli 2013 kl 08.58
"Vi har inte hittat naturvärden"
(1:37 min)
Strandskyddet ska reduceras för vissa sjöar i länet. Arkivbild: Hasse Holmberg / SCANPIX

Länsstyrelsen har beslutat att reducera strandskyddet för flera sjöar i Jönköpings län. Nu ses sjöar med så kallat utvidgat strandskydd över, och i flera fall har man kommit fram till att skyddet inte behövs.

– Det innebär att strandskyddet återstår till 100 meter och strandskyddsbestämmelserna blir inte tillämpbara på den delen som är mer än 100 meter, säger Mari-Janne Möller, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Det innebär att det blir lättare att bygga närmare vid de här sjöarna.

Sedan mitten av 70-talet har det funnits ett generellt strandskydd på 100 meter för alla sjöar i Sverige, men det har också varit möjligt att utvidga skyddet med upp till 300 meter.

Skyddet har kritiserats. Dels var underlagen för besluten i flera fall dåliga. Dels har det försvårat för många kommuner att sälja attraktiva tomter för att locka fler att bosätta sig i kommunen.

Men 2009 bestämde riksdagen att det utvidgade skyddet skulle ses över. Och det gör länsstyrelser runt om i landet just nu. I Jönköpings län finns ett 40 tal sjöar som har utvidgat skydd. I veckan tog länsstyrelsen beslut att ta bort det utvidgade strandskyddet för 14 sjöar.

Och enligt Mari-Janne Möller kan det bli aktuellt med fler sjöar.

– Vi håller på. Vi har en remiss ute för nio sjöar för tillfället och sen kommer vi fortsätta med resterande sjöar under hösten och nästa vår.

Hon tror att åtminstone hälften av de runt 40 sjöarna kommer att ha kvar sitt utvidgade skydd när länsstyrelsen är klara.

Finns det någon risk att sjöarna tappar i naturvärde?

– Inte inom de zoner vi har tittat på. Vi har tittat på delar som är över 100 meter och där har vi inte hittat några naturvärden, säger Mari-Janne Möller.

14 sjöar i länet mister sitt utvidgade strandskydd:

Skärsjösjön, Aneby

Stora Bellen, Eksjö

Lilla Bellen, Eksjö

Flaten, Gnosjö

Lagårdssjön, Gnosjö

Furusjön, Habo

Hökesjön, Habo

Ramsjön, Jönköping

Stensjön, Jönköping

Gravsjön, Mullsjö

Grimstorpasjön, Mullsjö

Sandhemssjön, Mullsjö

Storesjön, Nässjö

Skrapstadssjön, Sävsjö

Valen, Tranås

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".