Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Satsning ska minska antalet klamydiafall

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 05.45
"Man vill ju inte få någon sjukdom"
(1:42 min)
1 av 2
Therese Rostedt, folkhälsoplanerare på landstinget. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
2 av 2
Johan Einarsson och Matilda Pettersson tycker satsningen är bra. Foto Maria Franzén

Antalet fall av den sexuellt överförbara sjukdomen klamydia i Jönköpings län har ökat de senaste åren. Nu ska landstinget få trenden att vända.

För att få trenden att vända ska landstinget i Jönköpings län för andra året i rad vara med i Våga Fråga, kampanjen som ska ändra ungas attityd till kondomanvändning. Caroline är en av de som tycker att det är jobbigt att fråga.

– Lite kanske, det är ju ganska intimt.

Är du rädd för att det ska förstöra stämningen?

– Ja det känns lite så så.

Skulle du hellre strunta i det då?

– Det har jag gjort innan, men man ångrar ju sig efteråt.

Våga fråga, ja så heter den kampanj som landstinget i jönköpings län tillsamans med åtta andra län är med i, och det är alltså om kondom man ska våga fråga. För som det ser ut nu är det många unga som vill använda kondom men inte vågar fråga. Oftast är man rädd för vad sexpartnern ska tro eller att frågan ska förstöra stämningen.

Men Adolongruppen som är samarbetsorganet för de åtta landstingen säger att sanningen är att man uppfattas som omtänksam och ansvarsfull om man föreslår för sexpartnern att använda kondom. Förra året hade vi 1 162 fall av klamydia i Jönköpings län. För tio år sedan, år 2003 hade vi 816 fall. Alltså 346 fler fall på en tioårsperiod.

Och det ökar i hela landet. Åldersgruppen 18-30 är den grupp där sjukdomen ökar mest. Våga Fråga kommer synas med aktiviteter på Jönköpingsfestivalen, insparken på Högskolan i Jönköping och på Eksjö stadsfest.

– Jag tror det behövs kampanjer för att få upp intresset och få upp det på agendan och attt reflektera över det själv om hur jag tänker kring kondomanvändning, Therese Rostedt, folkhälsoplanerare på landstinget i Jönköpings län och kontaktperson för kampanjen.

 Vad finns det för anledning till att klamydia ökar?

– Jag tror att man har sex med fler tillfälliga partners i dag och sedan är det så att vi i Sverige generellt är dåliga på att använda kondom.

Tror du att den här kampanjen kan hjälpa?

– Det är i alla fall vår förhoppning, säger hon.

Matilda Pettersson är en av dem som vågar fråga:

– Det är väl en självklarhet, man vill ju inte inte ha någon sjukdom.

Vad skulle du göra om din sexpartner inte ville använda kondom?

– Hejdå och sedan går man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".