Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
gislaved

Patienterna flyr Familjeläkarna

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 13.39
Familjeläkarnas tre vårdcentraler är största förlorarna
(1:41 min)
1 av 2
Per Malm är medicinsk sakkunnig på landstingets vårdvalsenhet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka på bilden för att se vårdcentralernas statistik.

Familjeläkarnas privata vårdcentraler i Gislavedstrakten har förlorat nästan var femte patient sedan vårdvalet infördes 2010. Tappet kommer efter en rad avslöjanden om undangömda vinster och sena skatteändringar.

Exakt tre år efter vårdvalets införande, när patienter blev listade på privata och landstingsdrivna vårdcentraler, har patienterna varit väldigt aktiva och rörliga på sina håll och byter friskt vårdcentral.

Den i särklass största förloraren bland de privata är Familjeläkarnas tre vårdcentraler i Gislaveds kommun (Anderstorp, Smålandsstenar och Gislaved). De har tappat nästan var femte patient sedan juni 2010. Över 1 200 patienter har lämnat Familjeläkarna och inte heller vid Familjeläkarnas vårdcentral i Mullsjö lyckas man behålla patienterna, där minskade man med över åtta procent.

Konkurrensen är hård i Gislavedstrakten med åtta vårdcentraler i samma kommun, men Familjeläkarna har också fått dålig publicitet när Sveriges Radios Kaliber avslöjat att man fört ut pengar utomlands och rättat skatt i efterhand. Men precis som tidigare vägrar Familjeläkarnas ägare Staffan Larsson att ställa upp på en intervju, trots att vi sökt honom under flera veckor. I ett SMS till P4 Jönköping skriver han dock att det inte är konstigt att folk, som blivit listade av landstinget, väljer tillbaka sin gamla läkarkontakt.

– Vårdcentraler som konkurrerar i tätorter, där finns det möjligheter att byta vårdcentral. Jag tror att man byter vårdcentral för att man tror att den nya är bättre, säger Per Malm, medicinsk sakkunnig på landstingets vårdvalsenhet.

En annan privat vårdcentral som tappar patienter är Nässjö Läkarhus men också Läkarhuset på Väster i Jönköping. I övrigt är det landstingets vårdcentraler som dominerar helt i botten på listan.

De flesta experter är överens om att den vårdcentral som kan ta emot patienter snabbt, erbjuda samma läkare varje gång och förstås ge bra vård. Den får ett bra rykte som sprider sig snabbt och lockar nya patienter.

Fakta Familjeläkarna:

Familjeläkarna:
2010: 8 593 stycken
2013: 7 197 stycken
Antal skillnad: -1 396 stycken
Procent skillnad: -16,2 procent

Familjeläkarna i Gislavedstrakten:
2010: 6 792 stycken
2013: 5 548 stycken
Antal skillnad: -1 244 stycken
Procent skillnad: -18,3 procent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".