Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
mullsjö

Granarna vakar över Sagers park

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 15.40
Följ med till Ryfors i Mullsjö
(8:59 min)
1 av 4
Ryfors bruk är vackert beläget vid en sjö. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
2 av 4
50 meter höga jättegranar. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
3 av 4
Ryfors bruk. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
4 av 4
Ryforsguiden Birgitta Hagebratt-Hurtig. Foto: Mats Carlsson-Lénart.

Ryfors i Mullsjö var i decennier en slumrande plats under förfall. Men under de senaste 20-25 åren har mycket gjorts för att i någon mån väcka liv i den stora egendomen med sin hela 375 hektar stora park, som domineras av de cirka 50 meter höga jättegranarna, som syns i hela bygden kring Ryfors.

Ryfors bruk vid Tidan, strax väster om Mullsjö, grundades 1742. År 1827 inköptes det av den unge bergsmannen Gudmund Sager (1801-58) som var född och uppvuxen på Nissafors bruk. Han utvecklade Ryfors till ett stort och lönsamt företag med förutom järnbruk även sågverk som var ovanligt på den tiden. Vidare drevs på Ryfors ett framstående jordbruk och det allra mest lönsamma var ett stort brännvinsbränneri. Gudmund Sager var en framsynt person och en god affärsman och bland det sista han gjorde före sin relativt tidiga bortgång var att köpa majoriteteten i Jönköpings Tändsticksfabrik, vilket skulle visa sig var en mycket bra placering.

När Gudmund Sager dog hade han två minderåriga söner, Robert och Edvard. Dessa fick utbildning och praktik inte minst i England, vilket inspirerade dem att bygga hus i engelsk stil på sitt västgötska fädernehus.

Bröderna planerade ett slott

Medan sämja ännu rådde mellan bröderna anlades också den väldiga engelska parken i Ryfors år 1880, under ledning av den brittiske trädgårdsarkitekten Edward Milner. Bröderna Sager planerade också för ett större slott i engelsk stil, med tinnar och torn - men innan byggnaden kom till utförande blev de bröderna osams, en osämja som varade livet ut.

Den gigantiska parken (nästan fyra kvadratkilometer) var färdigställd först kring 1910, och omfattade bl a Sveriges första golfbana och en av de allra första tennisbanorna. Det var Edvard Sager som bodde i det gamla corps de logiet på Ryfors och hade huvudansvar för driften av Ryfors bruk och gods medan brodern Robert var diplomat och på somrarna bodde på undergodset Margreteholm, även kallat Ryfors nedre.

Parken började återställas på 80-talet

Robert avled 1919 och Edvard 1939. Efter Edvards död började hela platsen Ryfors förfalla, inte minst parken. Det var Edvards son John-Henry Sager som då ägde Ryfors men han hade andra intressen än att vidmakthålla faderns och farfaderns livsverk.

Först på 1980-talet, efter att bland annat Skogssällskapet gått in som förvaltare av Ryfors, började parken återställas i någon mån. Ryfors är idag ett omtyckt utflyktsmål med vandringsleder, värdshus mm. Parkområdet runt huvudbyggnaden (som ännu ägs av familjen Sager) är inte tillgängligt för allmänheten.           

Av: Mats Carlsson-Lénart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".