Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköping

Nytt namn ska få män att söka hjälp

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 14.20
Karin Johansson: "Det är en jätteviktig signal"
(2:22 min)
Karin Johansson på Mottagningen för våldsutsatta, tror att mörkertalet är större bland män som ät utsatta. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.

Fler män kan komma att söka hjälp när de utsätts för våld av sin partner eller i en nära relation. Kvinnofridsrådgivningen bytte i maj namn till det könsneutrala namnet Mottagningen för våldsutsatta.

– Jag tror att vi på sikt kommer att märka att det är fler män som söker sig hit, Karin Johansson på Mottagningen för våldsutsatta.

Till Sofiahuset på väster i Jönköping, kommer personer som utsätts eller har blivit utsatta för psykiskt eller fysiskt våld eller sexuella övergrepp från sin partner, före detta partner eller någon annan närstående, som en förälder eller ett vuxet barn. Här får de drabbade möjlighet att berätta om sin situation och de får råd och stöd för att komma vidare.

Verksamheten har alltid riktats till båda könen

Karin Johansson säger att våld i relationer ser likadant ut, oavsett om mannen eller kvinnan slår eller blir slagen i en heterosexuell relation eller om våldet sker i en samkönad relation.

Verksamheten på mottagningen har under alla år riktat sig till både kvinnor och män, men Karin Johansson tror att bytet från Kvinnofridsrådgivningen till det könsneutrala namnet Mottagningen för våldsutsatta, som genomfördes den 6 maj, har stor betydelse för viljan att söka hjälp på mottagningen, oavsett kön eller sexuell läggning.

– Det är en ändå större tröskel för män att söka hjälp på Kvinnofridsrådgivningen, så jag välkomnar namnbytet, säger Karin Johansson.

– Nu när vi har ett könsneutralt namn, Mottagningen för våldsutsatta, så säger inte namnet något om vilket kön man har, eller vem som är utsatt, så jag tänker att det är en jätteviktig signal, fortsätter hon.

"Hoppas namnbytet ska göra det lättare"

Hon tror att det generellt är än svårare för män än för kvinnor att söka hjälp när deras partner utsätter dem för fysiskt eller psykiskt våld eller begår övergrepp på dem. Som samhället ser ut i dag är den här typen av våld ändå mer tabubelagd och hon tror också att mörkertalet är större bland män som är utsatta.

– Det kan kännas jättesvårt att söka hjälp, men jag hoppas och tror att namnbytet ska göra att det blir lite lättare, säger hon.

Hon berättar att många av hennes kollegor inom socialtjänsten och annan verksamhet märker att det sedan namnbytet har blivit enklare att rekommendera män som behöver hjälp att söka sig till mottagningen.

Det könsneutrala namnet på mottagningen kan också göra det lättare för personer som lever i en samkönad relation att söka sig hit. Till dem har det varit svårt att nå ut, enligt Karin Johansson.

– Det här är ett problem som finns i alla typer av relationer. Det är inte könsbundet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".