Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sjukvård

"Man ska veta vad vårdcentralen erbjuder"

Uppdaterat måndag 15 juli 2013 kl 15.19
Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 06.50
Håkan Jansson: "Jag tycker det är en god idé"
(1:31 min)
1 av 2
Håkan Jansson välkomnar förslaget. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Malm på landstingets vårdvalsenhet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Landstingets vårdvalsenhet tycker att man ska lägga ut de vårdcentraler som misssköter sig på internet, för patienternas skull. Förslaget välkomnas av landstingsrådet Håkan Jansson (M).

De vårdcentraler som missköter sig ska läggas ut på nätet så att patienterna kan ta del av bristerna. Det föreslår nu landstingets vårdvalsenhet för att komma tillrätta med bland annat diagnosfusket. Förslaget välkomnas av landstingsrådet Håkan Jansson (M).

– Jag tycker att det är en god idé, förutsatt att det är rätt fakta man presenterar så inget blir felaktigt, säger han.

Om patienterna får ta del av vårdcentralernas brister så kan de välja bort den vårdcentral som inte fungerar, menar Per Malm på vårdvalsenheten.

– Jag tycker det är bra om invånarna kan välja vårdcentral utifrån kvalitetsfaktorer och inte bara behöver gå på rykte. Möjligheten finns att lägga ut detta på nätet, men det förutsätter att man politiskt fattar beslut om det, säger han.

Trots de omfattande brister med diagnosfusk som förekommit bland länets vårdcentraler och som P4 Jönköping kunnat rapportera om under de senaste månaderna, har landstinget fortfarande inget fullt fungerande kontrollsystem på plats. Man kan manuellt gå in och granska vårdcentralerna, vilket också görs, men något system som slår larm när en vårdcentral får avvikande siffror finns inte och nätet är därmed så grovmaskigt att fusk och överutnyttjande fortfarande kan slinka igenom. Bland annat kan vårdcentralerna i det nya ersättningssystemet sätta många diagnoser på patienterna för att öka ersättningen.

– Vårdvalet är till för våra invånare och då är det oerhört viktigt att de kan se vad vårdcentralerna kan erbjuda. Jag som patient ska veta vad det är jag går till, säger Håkan Jansson.

Per Malm lägger nu fram förslaget med ett automatiskt datasystem som slår larm när någon vårdcentrals siffror avviker för mycket, till exempel när det gäller många diagnoser och remisser, eller för hög medicinförskrivning.

– När det gäller system som ska kontrollera så är det personalkrävande att gå in och titta i enskilda journaler och det är även tveksamt ur integritetssynpunkt, så det förutsätter att man har statistiksystem som flaggar upp när man har något som avviker från det som anses vara normalt i länet, säger han.

Men för att sätta ordentlig press på vårdcentralerna skulle även bristerna läggas ut på nätet så patienterna får ta del av dem. De vårdcentraler som då inte sköter sig riskerar alltså att patienterna lämnar dem och listar sig på en annan vårdcentral.

Men frågan är hur landstinget kunde sjösätta ett ersättningssystem som slussar ut miljarder till länets vårdcentraler som var så lätt att manipulera utan något fullt fungerande kontrollsystem.

– Vad vi förstår är det några få som inte gjort detta på bästa sätt, det måste man kunna kvalitetsäkra, förklarar moderata landstingsrådet Håkan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".