Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
taberg

Det småländska mirakelberget

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 15.40
"Taberg är Smålands mest karakteristiska berg"
(8:58 min)
1 av 6
Tabergs topp. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
2 av 6
Claes Frostfeldt, Per-Olof Jern och Barbro Jern berättar kan många historier om berget. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
3 av 6
Tågrälsen är nästan igenvuxen. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
4 av 6
Ett gammalt dagbrott. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
5 av 6
Utsikten från Tabergstoppen. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
6 av 6

Ett landmärke behöver inte vara en byggnad utan det finns förstås även naturliga "landmarks". Ett typiskt exempel är Taberg, den märkliga malmklumpen som ser ut att ha stängts ut av någon jätte i förhistorisk tid, i skogen söder om Jönköping.

Taberg, 343 meter över havet, är inte Smålands högsta topp men definitivt det mest karakteristiska och omskrivna berget i landskapet.

Redan på medeltiden upptäckte människor malmen i berget och något senare inleddes brytning. Mellan 1600- och 1800-talet var området kring Taberg till och med en egen "bergslag" med en rad olika bruk och andra industrier med koppling till naturtillgångarna i Taberg.

Främlingar fascinerades tidigt av bergets form, färg och storhet. En av de berömda skildrarna av Taberg var Carl von Linné som skrev så här år 1741.

Taberget är en järngruva ovan jorden, och må väl kallas ett Smålands mirakel, ty dylikt är här i Sverige intet att se. Hela berget är ren malm, här fordras föga annat at vinna malm, än endast att riva honom lös och låta honom sedan falla neder av sig själv.

Ja, malmbrytningen i Taberg var relativt okomplicerad men ingalunda ofarlig. På 1890-talet blev dock tabergsmalmen utkonkurrerad av malm med högre järnhalt från gruvor längre norrut i landet.

Men 1939 öppnades gruvdrift på nytt i Taberg, denna gång på tyskt initiativ. Under hela andra världskriget skeppades malm från Taberg via Halmstads hamn till Tyskland där den användes i den tyska vapenindustrin. När Tyskland kapitulerade fanns det därför ingen avsättning för tabergsmalmen men gruvan överlevde trots det ytterligare några år, tack vare att den lågvärdiga malmen var lämplig för makadamproduktion. I slutet av 1950-talet stängdes dock gruvan och numera är Svenska Naturskyddsföreningen som äger det gamla gruvområdet, i syfte att förhindra att någon på nytt skulle vilja inleda gruvverksamhet.

Taberg har även rik flora och ett intressant djurliv, bland annat flera arter av fladdermöss. Tabergs topp med restaurang, minigolfbana med mera är ett av de främsta utflyktsmålen i Jönköpings län.

Mats Carlsson-Lénart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".