Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköpings län

Röntgen försenar för artrospatienter

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 12.53
Foto: Erik G Svensson/Scanpix

I Jönköpings län blir 76 procent av de med höftartros och 73 procent av de med knäartros röntgade för att få sin diagnos, men det kan ta upp till 10-15 år innan sjukdomen kan upptäckas med röntgen.

Felaktiga röntgenundersökningar gör att de som drabbas av ledsjukdomen artros får senare vård än vad de hade behövt få. Det menar BOA, Bättre Omhändertagande av patienter med Artros.

Statistik visar nämligen att Artros, en sjukdom som framförallt drabbar leder i knän och höfter, oftast fastställs genom röntgen. Det är inte nödvändigt, så därför fördröjs ofta behandlingen.

I Jönköpings län blir 76 procent av de med höftartros och 73 procent av de med knäartros röntgade för att få sin diagnos, men det kan ta upp till 10-15 år innan sjukdomen kan upptäckas med röntgen.

Därför bör sjukdomen i stället fastställas med hjälp av sjukdomshistoria och undersökning, står det i Socialstyrelsens riktlinjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".