Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sverige

Allt fler har skyddad identitet

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 14.34
Foto:Tomas Oneborg/Scanpix.

Antalet personer med skyddade personuppgifter har flerdubblats de senaste tjugo åren. I oktober förra året hade drygt 12 000 personer skyddade personuppgifter.

Sedan 2,5 år är Annas personuppgifter sekretessmarkerade i Skatteverkets folkbokföringsregister. Det innebär att en noggrann prövning måste göras innan de lämnas ut.

– Mitt ex är våldsam och jag är rädd för honom. För att han inte skulle hitta mig bytte jag lägenhet flera gånger i staden där han bor. Men han och hans vänner fick alltid tag på mig och hotade att döda mig och min dotter.

Tack vare sekretessmarkeringen känner sig Anna trygg i dag.

– Jag har fått ett nytt liv, kan arbeta och min dotter kan gå i skolan. Jag behöver inte vara rädd längre.

"Slopa tidsgränsen"

En sekretessmarkering gäller normalt i två eller tre år. Därefter omprövas om hotet kvarstår. För ett halvår sedan fick Anna sin sekretessmarkering förlängd. Men hon tycker att den borde vara giltig i minst fem år.

– Två år är en väldigt kort period. Redan efter ett år började jag oroa mig för hur det skulle gå om det inte blev en förlängning.

Det är främst kvinnor, som hotas och förföljs av en förre detta man, som har skyddade personuppgifter.

Karin Svensson, vice ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, anser inte att skyddet ska ha någon tidsgräns alls.

– Om allt har fungerat och mannen inte har hittat kvinnan har hon svårt få en förlängning av sekretessen. Men han kan ju ha letat aktivt utan att hon har märkt det. Hittar han henne måste hon fly och börja om från början - ansöka om en ny sekretessmarkering, flytta, byta jobb och om det finns barn måste de byta skola. Det är en psykiskt och ekonomiskt påfrestande situation. Det vore bättre att slopa tidsgränsen.

Karin Svensson tycker dessutom att det tar för lång tid att få en sekretessmarkering.

"Hårdare klimat"

– Det kan ta flera månader. Så länge markeringen inte är klar kan kvinnan inte skriva sig på en ny adress. Gör hon det röjer hon den nya adressen innan den blir skyddad. Under tiden kan hon tvingas bo kvar på en kvinnojour.

I oktober förra året hade 12 439 personer i Sverige skyddade personuppgifter, enligt siffror från Skatteverket. Det är en ökning med hela 165 procent jämfört med 1993 när statistiken började föras.

– Det är en kombination av att klimatet i samhället har hårdnat och att fler känner till att det går att få skyddade personuppgifter. Fler som arbetar inom rättsvårdande myndigheter och fler som utsätts för hedersrelaterat våld har till exempel skyddade personuppgifter nu än tidigare, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

I en utredning från justitiedepartementet föreslås nu att skyddet för personer som riskerar att utsättas för våld, hot och förföljelse ses över.

Kamilla Kvarntorp/TT

Föreslagna lagändringar:

Förslag för att förbättra skyddet för dem som riskerar att utsättas för våld, hot och förföljelse:
Beteckningen på en fastighet eller tomträtt ska omfattas av sekretess för förföljda personer, vilket den inte gör i dag. En sådan beteckning kan ofta jämställas med en adressuppgift. Det är därför lätt att i offentliga register hitta en person som gömmer sig.

En övergripande översyn av lagstiftningen som rör skyddade personuppgifter. I dag kan en persons uppgifter vara skyddade hos en myndighet men inte hos en annan.

Skatteverket ska ha rätt att begära hjälp av polis och socialnämnd för att avgöra om personuppgifterna ska sekretessmarkeras i folkbokföringsdatabasen eller om det bör bli aktuellt med så kallad kvarskrivning.
Källa: Promemoria från justitiedepartementet (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".