Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gislaved

Läsplattor har lett till mer alerta politiker

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 15.08
Ipaden har lett till tillgängligare politiker i Gislaved. Foto: Berit Roald/Scanpix.

Uppemot hälften av Sveriges kommuner har infört pappersfria politikermöten, enligt SKL. I Gislaved har förändringen lett till mer alerta och lättillgängliga politiker.

I Trelleborg däremot har det uppstått rättsprocess och demokratiproblem.

– Läsplattan försvårar en redan orimlig arbetsbörda för mig som fritidspolitiker, säger Christine Stafström.

I höst hålls det första regionfullmäktigemötet i Skåne med handlingar via läsplattor. Landstinget blir därmed en i raden av institutioner som slutat med papper vid politiska möten. Mellan en tredjedel och hälften av de svenska kommunerna har läsplattor som arbetssätt i någon omfattning, uppskattar Anders Nordh, IT-projektledare på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är en tydlig trend. Investeringen brukar återbetala sig på ett år, säger han.

Smärtfritt i Lund

I Lund infördes politiska möten med läsplattor i februari förra året.

– Processen gick oerhört smärtfritt. Vi körde dubbelt med papper och läsplattor endast en gång. Nu väntar inkörningsperiod i regionen, säger Annika Annerby Jansson (M), ordförande för både Lunds kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

I Trelleborg gick fritidspolitikern Christine Stafström (MP) till domstol när hon förvägrades handlingar på papper. Men förvaltningsrätten slog fast att kommunen hade rätt.

Inga undantag

– Det är unikt att kommunen inte tillåter undantag. Vi har ett dåligt tekniskt system där jag kan inte söka, organisera ärendena eller få överblick. Jag får cirka 300 sidor att läsa till ett möte och om jag inte är insatt kan jag inte representera dem som valt mig, säger hon.

I Gislaved har läsplattor enbart gett positiva effekter. Ingen politiker har velat återgå till papper.

– I början var drivkraften att spara pengar. Men nu har politikerna också blivit mer aktiva på internet och mer lättillgängliga för allmänheten, säger Per Sigvardsson, IT-chef på Gislaveds kommun.

Vibeke Hjalmers/TT

Fakta: Många läsplattor i Gislaved

Gislaved är en av de kommuner som satsat mest på läsplattor i det offentliga och som tar emot studiebesök från andra kommuner.
Sedan år 2011 har 1,8 miljoner kronor lagts på inköp till 167 förtroendevalda.
Enligt kommunens egna beräkningar har man sparat 1,9 miljoner kronor i minskade kostnader för kopiering och porto.
Källa: Gislaveds kommun (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".