Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU utvidgning gav billigare mat

Publicerat tisdag 8 mars 2005 kl 14.09
Plastförpackat kött foto Erik G Svensson PRB

EU utvidgningen i maj förra året med tio nya medlemsstater har gjort att konkurrensen hårdnat på livsmedelsmarknaden. Det visar en urredning som Jordbruksverket i Jönköping gjort.

Den hårnande konkurrensen har lett till att maten blivit billigare. Enda nackdelen som Jordbruksverket ser med utvidgningen i maj förra året är att en del jobb kan komma att flyttas utomlands till länder där lönerna är lägre.

Jordbruksverket pekar bland annat på möjligheten att  styckning av kött kan komma att göras i låglöneländer framöver.

Jordbruksverket har också börjat se över vad som hänt med matpriserna i Sverige sedan vi gick med i unionen för tio år sedan.

Då har man bland annat kommit fram till att  köttet blivit billigare medan socker, ris och frukt blivit dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".