Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)
Jönköping

Duktiga lärare får extra betalt

Publicerat tisdag 18 februari 2014 kl 16.21
Mats Green: Räkna med ordentliga löneökningar
(1:10 min)
1 av 2
De bästa lärarna kan vänta sig ett rejält lönelyft, enligt Mats Green. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT
Kommunalråd Mats Green (M) berättar om Jönköpingsmetoden. Arkivbild: Anna Ekström/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunalråd Mats Green (M) berättar om Jönköpingsmetoden. Arkivbild: Anna Ekström/Sveriges Radio

De bästa lärarna i Jönköpings kommun kommer att få extra höga lönelyft i årets löneförhandlingar. Nämligen 15 miljoner extra.

Pengarna som skjuts till ligger utöver den ordinarie potten på cirka 40 miljoner kronor. Enligt moderaten Mats Green, kommunsstyrelsens ordförande, kommer ungefär en fjärdedel, eller 800 av alla kommunanställda lärare, få ta del av extrapengarna.

– Det är dels för att förstärka läraryrkets status i allmänhet, men också för att vi ska kunna behålla och rekrytera ännu fler väldigt bra lärare. Det är en väldigt medveten prioritering med en tydlig kopppling mellan elevernas kunskapsresultat och löneökningar, säger Mats Green.

Så elevernas resultat blir bättre om lärarna får högre lön?

– Ja, om man från lärarna förbinder sig och visar att man är bra på vissa delar, måste man kunna räkna med ganska ordentliga löneökningar, det är meningen med systemet.

Hur många lärare kan räkna med att ta del av ökningarna?

– Cirka en fjärdedel, och då handlar det om allt mellan femhundra till fler tusen kronor i löneökning, utöver de regulära löneökningarna. Det kallar vi Jönköpingsmetoden.

Är det rätt att vissa lärare får mer lön än andra efter kompetens? Tyck till!

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".