Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Huskvarna

HFF jobbar för integration

Publicerat måndag 26 maj 2014 kl 15.38
HFF: En mötesplats på Vapenvallen för fler
(2:38 min)
1 av 2
Kommunalrådet Anna Mårtensson (FP), Mattias Peterson Fastighetsägarna, Ingvar Edeborn Husqvarna FF samt Mikael Carlson HSB Gambrinius. Foto: Paul Zya/Sveriges Radio.
2 av 2
Husqvarna FF får en heltidstjänst för att arbeta med en integrationssatsning på söder i Huskvarna. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.

Bostadsområdet Söder i Huskvarna är ett av Jönköpings problemområden. Men nu ska Husqvarna FF arbeta med en satsning på integration för att få bättre sammanhållning, delaktighet och gemenskap.

Nu satsar kommunen och tre privata fastighetsägare 550 000 kronor på ett projekt, där Husqvarna FF får en heltidstjänst för att arbeta med en integrationssatsning i området.

Varannan invånare i flerbostadshusen på Söder går utan arbete och området har ett dåligt rykte. Ryktet och statusen ska nu alltså HFF jobba med att förbättra. Kommunen står för hälften av pengarna och bostadsbolagen för den andra hälften. 

Mattias Peterson representerar Fastighetsägarna. Han tror inte att det räcker att bostadsbolagen bara investerar i husen de äger:
- Jag tror att det handlar väldigt mycket om vad som händer mellan husen. Där människor möts. Den enskilde fastighetsägaren investerar i sina hus och ser till att det är fräscha lägenheter, bra tvättstugor och gårdar. Det är viktigt. Men en bra stämning, det är svårt att ta på i ett område, den kräver samverkan på ett annat sätt. Där är vi gärna en aktör tillsammans med de enskilda fastighetsföretagen.

Är det en dålig stämning på Huskvarna Söder?
- Nej. Det är bra stämning härute.  Problemet man verkar ha på Huskvarna söder verkar vara att alltför många är utanför arbetsmarknaden. Det är ett område som inte har problem med klotter och förstörelse eller kriminalitet. Det här är ett område som har förutsättningar att ha det bra, säger Mattias Peterson.

Det vi hoppas är att skapa olika slags aktiviteter. Att skapa olika mötesplatser. Därför att vi tror att när människor möts, så skapas aktiviteter och gemenskap. Skapar delaktighet på olika sätt. En av de mötesplatserna kan vara nere hos oss på Vapenvallen i Husqvarna FF. Där kommer vi att ha en del olika aktiviteter. Både för våra barn och ungdomar, men också för föräldrar och ledare.

Det stora problemet på Söder är ändå att varannan invånare går utan jobb, och kommunalrådet Anna Mårtensson, Folkpartiet, erkänner att integrationsprojektet inte kommer att lösa arbetslösheten.
- Det här projektet kommer inte att skapa arbetstillfällen. Däremot tror jag att det faktum att man är arbetslös, så är man också i ett utanförskap och mår då kanske sämre än om man har ett arbete. Tanken är att få de boende här att må bättre, och att få hela området att må bättre. Det kan ju ge en känsla av välbefinnande för de som bor här.

Det här projektet startar 1 juli och håller på minst ett år. Tanken från fastighetsägarna är att projektet ska hålla på i två år, men kommunen kan bara ge pengar för ett år i taget, så när första året närmar sig sitt slut så ska kommunen ta ny ställning till sitt bidrag.

Har det gått bra, så hoppas jag på en fortsättning!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".