Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Förmiddag

"Satsa på salta tilltugg till glöggen"

Publicerat fredag 28 november 2014 kl 14.04
Vinexperten: Årets trend är äpple
(16 min)
Glöggkopp. Foto: Leif R Jansson/TT
1 av 2
Glöggen kan drickas både varm och kall, enligt P4 Förmiddags vinexpert. Foto: Leif R Jansson/TT
Lisa Melin. Foto: Kajsa Hallberg/SR
2 av 2
Lisa Melin är P4 Förmiddags vinexpert. Arkivfoto: Kajsa Hallberg/SR

Första advent står inför dörren och så även årets glöggsäsong.
- Det är faktiskt inte så svårt att göra sin egen, säger vinexperten Lisa Melin.

Glöggtraditionen är stark och varje år dricker svenskarna ungefär fem miljoner liter glögg.
- Rött eller vitt vin utgör basen och sedan handlar det om kryddorna, säger vinexeperten Lisa Melin.

Själv både köper hon och gör egen.
- Jag brukar lägga ner alla kryddor i en burk och låta de stå och dra i valfri sprit i fyra dygn. Det kan vara vodka, konjak eller rom. Sen är det bara att sila, tillsätta vin och hetta upp.
Glöggen kan man dricka såväl varmt som kallt.
- Många tror att det måste drickas varmt, men den kan till och med funka som aperitif med en isbit i.

Och helst ska man lämna skumtomtarna och pepparkakorna därhän när det handlar om glögg. I stället bör man satsa på mer sälta och mindre sötma i tilltugget.
- Ädelostfyllda fikon, minipizzor, goda ostar eller espressomuffins, tipsar Lisa.

I ljudklippet hör du vilka glöggsorter som Lisa tycker är de bästa.


Lisas egna glöggrecept
(ca 4 glas)

25 cl rött vin
4 cl vodka
2 bitar kanel
5 st kryddnejlikor
1 bit ingefära
1 krm krossade kardemummakärnor
1 bit pomeransskal
1/2 dl strösocker
1 krm vaniljsocker
sötmandel och russin

Krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen. Lägga alla kryddorna i en burk med lock och häll över spriten. Låt burken stå i fyra dygn för maximal smal så att kryddsmakerna får god tid på att dras ut ordentligt. Sila kryddorna. Blanda sprit, vin, socker och vaniljsocker. Värm glöggen och drick med mandel och russin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".