Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så fixar du godaste sillen till jul

Publicerat fredag 12 december 2014 kl 12.22
Jens Markulf: Våga testa med smakerna
(13 min)
Jens Markulf i studion
Exprimentera med smaker du gillar när du gör sill, det är Jens Markulfs tips. Foto: Håkan Eng

Att göra egen sill till julbordet är inget knivigt. Inte om du frågar kocken Jens Markulf.
- Använd fantasin och tänk utanför boxen!

Julen närmar sig med stormsteg och det betyder att det är hög tid att sätta igång med sillinläggningen om man vill göra sin egen.
- Sillen är ett måste på julbordet och för mig kan det stanna där. Kanske Jansson förresten också, men sill är absolut favoriten och har varit så långt jag kan minnas, säger Jens Markulf.

Vill man inte köpa hela sillfiléer och vattna ur kan man köpa så kallad minutsill som redan är urvattnad och klar.
- Bara att skära i bitar och sen är det fritt fram att använda fantasin. Gillar du curry gör en currysill! Krydda upp med syra, hacka i lite lök, äpple och fräs en curryblandning. Du kan inte misslyckas.
- Våga testa och leka med smaker!

Hur länge vågar man ha sillen i kylen, hur länge står den sig?
- Använd burkar med förslutna lock så klarar den sig länge. Man känner ju ganska tydligt om det är något som inte stämmer.

 

Jens senapssill

3 pkt (420 g) 5-minuters sill
2 msk senap
1 msk dijon
1 msk rostade senapskorn
2 msk flytande honung
2 msk rödvinsvinäger
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
2 dl neutral matolja
1 knippe färsk dill eller frusen från sommaren!
1 scharlottenlök
2 msk avrunnen gräddfil (låt rinna av i kaffefilter, mer fördel dagen innan)

Häll av sillen och låt all vätska droppa bort, torka av fisken med hushållpapper. Rosta senapskorn i het panna. Låt svalna och grovhacka.

Vispa samman senap, honung, rostad senap, rödvinsvinäger och kryddor i en skål. (Tips! Ställ en fuktig disktrasa under skålen så står den stadigt under vispning).
Tillsätt olja i en tunn, fin stråle under kraftig vispning. Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen. Låt med fördel stå över en natt eller två. Finhacka färsk dill och lök och blanda med senapssillen. Vänd ner gräddfilen innan servering. Samtliga mått är ungefärliga och våga gärna experimentera efter tycke och smak! God Jul o lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".