Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattnet tillbaka hos de flesta i Mullsjö

Uppdaterat fredag 24 oktober 2014 kl 21.37
Publicerat onsdag 24 december 2014 kl 13.27
"Snön hjälpte oss att hitta läckan"
(3:16 min)
Vattenkran
Kranarna i stora delar av Mullsjö är just nu torra. Foto: Christine Olsson/TT.

Den omfattande vattenläcka som gjorde att många hushåll i Mullsjö blev utan vatten på julaftonen var på juldagen lagad men under juldagen uppstod nya problem.

Enligt kommunägda Mullsjö energi och miljö kunde läckan åtgärdas under natten mot juldagen och vid åttatiden på juldagen var det bara ett tiotal kunder på Järnvägsgatan som inte hade vattnet tillbaka. Men under förmiddagen kom samtal från högt liggande gator som Finkgatan och Trastgatan där hushåll hade inget eller dåligt tryck i ledningarna.

- Vi jobbar med det just nu och vet inte vad det beror på, säger Claes Johansson, vd för Mullsjö energi och miljö, det kommunala bolaget som sköter om ledningarna.

Dessutom har den slang som lades ut tillfälligt vid Stallgatan efter den första vattenläckan för några dagar sedan, frusit och även där arbetar man med att få fram vattnet igen, något man lyckades med vid 13-tiden på juldagen. Därmed hoppades man även få tillbaka trycket på Finkgatan och Trastgatan.

Läckan som orsakade problem på julafton kunde lokaliseras och åtgärdas tillfälligt under natten mot juldagen då ledningen stängdes av.

- Vi hade hjälp av snön får då blev det lättare att se var vattnet tryckte upp. Det var i närheten av Järnvägsgatan som vi hittade läckan och vid femtiden var det lagat, då hade vi stängt av den delen, säger Claes Johansson.

Stora delar av Mullsjö blev utan vatten vid 12-tiden på julaftonen, det var bara de lägre delarna som har vattentillförsel och så fortsatte det under hela julaftonen.

Det är den andra läckan på två dagar. I förrgår upptäcktes en läcka och reservoaren vid vattentornet tömdes. Den har inte hunnit fyllas upp ännu, vilket gjorde att vattnet tog slut vid lunchtid på julaftonen.

Allmänheten fick hämta vatten vid räddningstjänsten i Mullsjö och ta hjälp av släkt och vänner som hade vatten.

- Det är absolut en av de sämsta dagarna på året att ställa till med vattenläcka men det var ändå stor förståelse, säger Claes Johansson.

För att undvika fler läckor måste man nu börja ser över ledningarna mer långsiktigt, främst nere i området kring Järnvägsgatan där ledningarna är gamla.

- Vi kommer att börja med att laga och sedan får vi se om vi inte måste börja med ett mer omfattande arbete längre fram, säger Claes Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".