Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Vi fikar som aldrig förr

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 15.26
Erik Jarl, caféägare: Mer folk hela tiden
(4:05 min)
Erik Jarl
Foto: David Svanberg/Sveriges Radio

Ägare till landets caféer och restauranger har all anledning att vara nöjda. För vi äter och dricker som aldrig förr, visar siffror från branschorganisationen Visita.


– Förra året var vårt bästa år hittills, säger Erik Jarl som driver caféet Bryggan i ett av magasinen vid Munksjön i Jönköping.

Hur märks det?
– Det är mer folk hela tiden, innan var det mest luncher och kvällar men nu är det mer mellan de här sittningarna.

Ser du nån trend i vilka som går på restaurang?
– Vi har största delen kvinnor, faktiskt, kvinnor i 30-40-50-årsåldern är vår stora kundgrupp, säger Erik Jarl.

Förra året ökade försäljningen med 4,2 procent, eller fem miljarder, och passerade för första gången 110 miljarder.

Bäst tillväxt var det för just caféer, medan snabbmat hade den svagaste utvecklingen.

Vid ett av borden här har Elin Ginal och hennes son just satt sig för att fika.
– Vi är lediga, då myser vi lite extra.

Vad är det ni gillar med det?
– Det är avkopplingen, att man får tid med varandra.

Hur ofta går du på café eller restaurang? Vad är det som lockar? Eller vad är det som håller dig borta?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".