Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Kommunanställda kan slå larm anonymt - men inte vårdanställda

Publicerat måndag 12 januari 2015 kl 16.15
Ulrika Rosander, chefjurist: Vi är i en förtroendebransch
(1:44 min)
En flagga som det står Jönköpings kommun på. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

Samtidigt som nybildade Region Jönköpings län inte har någon funktion för visselblåsare som kan slå larm om missförhållanden, har Jönköpings kommun haft det under flera års tid.

Revisionen har rekommenderat regionen, det som tidigare var landstinget, att skapa en sådan här funktion för att underlätta för anonyma att slå larm. Och vid Jönköpings kommun har man både utrett och avslöjat en mängd tips som kommit in till visselblåsargruppen, berättar chefsjurist Ulrika Rosander.

- Det har kommit in 30 till 35 tips. Det är allt ifrån kontakter mellan inköp och leverantör. Vi har ett ärende där vi uppmärksammade en otillåten bisyssla, där det ledde till att den anställda fick betala tillbaka ersättning som hade betalats ut under en period.

Under dagen har vi berättat om att revisionen nu sätter press på Region Jönköpings län att införa en visselblåsfunktion för alla anställda på sjukhus, vårdcentraler och andra arbetsplatser som regionen nu styr över. En funktion där anställda anonymt kan anmäla missförhållanden. I dag finns inte det.

Sedan två år tillbaka har Jönköpings kommun haft en sådan där både anställda och kommuninvånare kan lämna tips. Nackdelen har varit att man fått många tips som inte gått att belägga och att det tar administrativa resurser att utreda det. Men tvärt emot regionen tycker chefsjurist Ulrika Rosander att fördelarna med en tipsfunktion överväger.

- Vi är i en förtroendebransch när man jobbar i kommunen, det är skattemedel vi hanterar och det ska hanteras så bra det bara går. Finns det något som inte fungerat tycker jag att det är jätteviktigt att det kommer fram så att vi kan utreda det och åtgärda det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".