Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trots stormarna Gudrun och Per

Telefonin lika sårbar som för tio år sedan

Publicerat tisdag 13 januari 2015 kl 05.30
Hans G Larsson, Telia: Ett helt stormsäkert nät går inte att få
(2:30 min)
Mobilmast. Foto: Fredrik Persson/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Persson/TT
Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia. Foto: Stig Albansson
2 av 2
Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia. Foto: Stig Albansson

Samtidigt som vi blir alltmer beroende av mobiltelefonerna så har inte stormsäkerheten ökat när det blir strömavbrott, trots erfarenheterna efter Gudrun och Per. 

Det menar en tidigare driftsledare på Telia som nu slår larm om bristerna.

På måndagseftermiddagen var fortfarande 145 mobilmaster, i hela landet, utslagna efter stormen Egon. I Jönköpings län var det runt Nässjö, Tranås, Eksjö, Vetlanda och Värnamo som flest förlorat sin telefoni. Det säger Bengt Lundberg, före detta driftledare på Telia, som slår larm om att säkerheten för telefonerna inte är bättre nu än för tio år sen.

– Det ser likadant ut i dag. Jag vill bara att folk ska vara medvetna om att detta inte är lätt.

Det är ett välkänt problem för Telia, men det handlar om så stora ekonomiska investeringar, att reservkraft på telestationerna har valts bort av ekonomiska skäl. Det säger Bengt Lundberg, före detta driftledare på Telia, som är väl insatt i hur telefonsystemen i Sverige är uppbyggda efter över 40 år på Telia. Han ser det som sin samhälleliga skyldighet att berätta hur det verkligen ligger till.

Det är ingen av teleoperatörerna som bredvilligt går ut och talar om svagheterna.

I dag är mobiltelenätet uppbyggt så att en telestation har kanske omkring tio understationer. Om strömmen försvinner till en telestation som är knutpunkt så kan oerhört många fler drabbas och det blir stopp för telefontrafik. En batteribackup på en telestation räcker som mest ett dygn. Det här har ju inte bara betydelse för privatpersoner, utan för företag, internet, räddningsinsatser och trygghetslarm.

Den bilden av sårbarheten i telefontrafiken som Bengt Lundberg ger, bekräftas av Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia. Det har inte blivit säkrare mobiltelefontrafik sedan Gudrun och Per för tio år sen.

– De grundläggande förutsättningarna är att vi måste ha strömförsörjning och vi har ungefär samma reservkraft. Det är samma egentligen sedan efter Gudrun och Per.

Varför har det inte blivit bättre?

– Det är helt enkelt så att nätet byggs inte för att klara stormar, nätet byggs för att klara ett normalläge. Det finns även en bortre gräns ekonomiskt vad det skulle kosta om man behöver ha längre batteribackuper. Ett helt stormsäkert nät går inte att få och så länge elbolagen säger det är det dessvärre så att vi inte heller kommer att klara av det för vi har väldigt svårt att ta över elbolagens roll och vi har väldigt svårt att matcha dem med reservelverk helt enkelt, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Drabbades du av telefoniproblem under stormen Egon? Hur?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".