Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Långa köer för förskoleplats

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 05.45
Peter Lindström: Man kanske inte får den plats man önskat
(2:07 min)
Barn på en förskola leker utomhus på en lekplats.
1 av 2
Det är lång kö i Jönköpings kommun för att få plats på förskola. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mikael Ekvall. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mikael Ekvall tycker det är bedrövligt med de långa förskoleköerna. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

Många barn väntar på förskoleplats - nu vädjar Jönköping kommun till föräldrarna att vänta.

Drygt 200 barn står just nu i kö för plats på förskola i Jönköpings kommun. Situationen är mycket ansträngd och kommunen vädjar till föräldrar att vänta ytterligare några månader för att hinna få loss platser. Och när man väl får en plats är risken stor att den finns på en förskola en bra bit från hemmet. Mikael Ekvall är pappa till Nils och han är mycket kritisk mot Jönköpings kommun.

Jag tycker det är för bedrövligt, man leker med människors liv. Man tänker inte på barnen och inte på den oro som föräldrar ständigt har.

Mikael Ekvall är inte ensam. Det är många föräldrar i Jönköpings kommun som oroar sig för om deras barn ska få plats på dagis eller inte. Skulle man väl få en plats dyker nya frågor och orosmoln upp. Är kvaliteten på den förskola man blivit erbjuden bra? Hur ser bemanningen ut? Ligger förskolan långt ifrån hemmet? 
– Man vet ju inte om man får en plats, och då vet man inte om man kan ta det jobb man blivit erbjuden, eller om man kan börja den där utbildningen och komma igång på arbetsmarknaden igen. Man svävar helt i det ovissa, säger Mikael Ekvall.

Kommunerna har ett lagkrav på att erbjuda förskoleplats inom fyra månader efter att föräldrar begärt det. I dagsläget kan det vara tufft för Jönköpings kommun att klara det, berättar Peter Lindström som är chef för förskolorna. Men hittills har man klarat det, säger han.
– Det gör vi. Det innebär ju att man kanske inte får den plats man har önskat sig men man får en plats. 

Men om man bor i Tenhult så blir man kanske erbjuden en plats i Gränna då?

– Nej, det blir man inte. Sådana ytterligheter håller vi oss inte till. Men bor man på Öxnehaga får man kanske en plats i Huskvarna centrum till exempel.

Enligt Peter Lindström är det svårt att beräkna hur många dagisplatser som behövs. Inflyttningen till Jönköpings kommun har varit större än man räknat med. Kommunen satsar nu stora pengar på att bygga bort dagisköerna, i år kommer bygget av mellan 40 och 50 nya förskoleavdelningar att påbörjas, vilket motsvarar cirka 600 nya förskoleplatser netto. 

Det är en stor siffra. Lyckas vi få till de här platserna så håller vi jämna steg med efterfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".