Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Akut läge för mjölkbönderna

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 05.45
Naemi Andersson, bonde: Tidsfråga hur länge man orkar
(2:26 min)
Kossa. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
Naemi Andersson, bonde i Linderås utanför Tranås. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 3
För bonden Naemi Andersson är situationen ohållbar. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Mikael Bäckström, ordförande LRF Jönköpings län. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
3 av 3
Mikael Bäckström säger att hela näringen är hotad. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

På ett år har mjölkpriset rasat med en tredjedel - nu kräver LRF drastiska åtgärder för att rädda bönderna.

Det är tufft. Egentligen gillar jag mitt jobb men det är ju motigt att gå till ladugården när man vet att man inte får betalt för det man gör.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Jönköpings län kräver akuta åtgärder för att rädda landets mjölkbönder. På ett år har mjölkpriset rasat med en tredjedel och för att inte fler bönder ska slås ut vill nu LRF i länet att skatten på diesel sänks och att bönderna slipper betala moms på sina inkomster.

– Nu kan man ju inte ta ut någon lön, vi amorterar inget och jag tror inte att räkningarna går ihop ändå. Leverantörsskulderna kommer att växa under våren och sommaren, säger Naemi Andersson.

För ett år sedan var mungiporna uppåt på landets mjölkbönder. Priserna var höga och efterfrågan stor. Men sedan har det rasat. Efterfrågan i framför allt Kina har minskat och Rysslands importstopp har slagit hårt mot mjölkproducenter i hela Europa. Nu talas det om kris, att mjölkbönder tvingas sluta och att konkurs hotar för ännu fler om priserna inte vänder uppåt igen.

Mikael Bäckström är ordförande för LRF i Jönköpings län. Han menar att hela näringen är hotad och han kräver nu att regeringen vidtar akuta åtgärder för att hjälpa mjölkproducenterna i landet. Bland annat sänkt skatt på diesel och att man under en period slipper betala moms. Det skulle betyda mycket, menar han.

– Om man skulle kunna behålla momsen så är det 27-28 öre per liter mjölk, och det utgör en tredjedel av det man tappat.

Han menar dessutom att situationen är så allvarlig att det nu krävs en blocköverskridande överenskommelse om lantbrukets framtid.

De har satt oss i en liten eka någonstans ute på Atlanten. De har dragit ur proppen i båten och nu läcker det. Vi öser i ren förtvivlan med en liten skopa men det håller inte i längden. Särskilt inte när andra länders bönder åker stora oceanångare och har det rätt så smidigt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".