Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Flera lokala namn när ny KD-ledare diskuteras

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 04.32
David Lega, andre vice partiledare: Kön spelar stor roll
(2:09 min)
Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
1 av 6
Acko Ankarberg Johansson. Arkivbild, foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.
Lars Adaktusson på KD-stämma i Jönköping Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
2 av 6
Lars Adaktusson. Arkivbild, foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Andreas Carlson och Stefan Attefall. Foto: Hanna Nilsson/SR
3 av 6
Andreas Carlson och Stefan Attefall. Arkivbild, foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio.
Jakob Forssmed. Foto: Fredrik Persson/TT
4 av 6
Jakob Forssmed. Foto: Fredrik Persson/TT.
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
5 av 6
Ebba Busch Thor. Arkivbild, foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio.
Emma Henriksson och Caroline Szyber. Foto: Riksdagen.
6 av 6
Emma Henriksson och Caroline Szyber. Foto: Riksdagen.

Flera namn från Jönköpings län lyfts fram som tänkbara efterträdare till Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, som ju i går meddelade att han avgår.

Acko Ankarberg, nuvarande partisekreterare är ett av de heta namnen, men också tidigare ministern Stefan Attefall och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, alla tre med rötter i Jönköpings län, finns med på listan visar det sig när vi ringer runt till partiföreträdare.

Det finns ett antal personer som kan vara gångbara; jag tänker på Ebba Busch och Lars Adaktusson, som har ett enormt förtroende

Vad partimedlemmarna i Jönköpingsdistriktet tycker väger förstås tungt med tanke på partiets starka ställning här och det finns många namn från länet som det nu spekuleras kring.

Acko Ankarberg har stort förtroende och respekt i partiet och skulle i så fall bli den första kvinnliga partiledaren i partiets historia. I den höger-vänsterstrid som pågår i partiet skulle hon också kunna vara en kompromiss som alla kan köpa, men en del ifrågasätter om hon fungerar medialt och verkligen går igenom rutan. Själv är försiktig i sina uttalanden:

– Det finns många kristdemokrater, både kvinnor och män, som är möjliga kandidater.

Är du en av dem?

– Det vet vi inte.

Även riksdagsledamoten Andreas Carlson från Mullsjö lyfts förstås fram av partikamraterna i länet, men här är bilden splittrad; en del tycker han saknar både kompetens och erfarenhet medan andra tycker han underskattas.

Det finns även röster för att tidigare bostadsministern Stefan Attefall ska göra comeback, trots att han tagit ett kliv tillbaka efter valet.

– Jag tänker andra saker i mitt liv, så att... Det där är en fråga som jag inte tycker är relevant just nu, säger Attefall.

Lars Adaktusson, i dag EU-parlamentariker, har rötter i Jönköping och nämns också högt upp i spekulationerna. Han har stort förtroende, men är fortfarande ny i partiet. Han vill dock inte gå in på om han är beredd att lämna Bryssel för ett partiledarjobb.

– Detta är ett folkrörelseparti och det ska man ha i åtanke när man diskuterar efterträdare. Det är medlemmarna och de aktiva i partiet som äger frågan, säger Adaktusson till TT.

Jacob Forssmed, ursprungligen från Huskvarna, är i dag partiets ekonomiskt-politiska talesperson och finns också med på listan.

– Den frågan är väl tidigt väckt, säger han till TT i en kommentar.

Ingen av dessa klev i går fram som kandidat, men ingen sa heller direkt nej. Birgitta Sacrédeus, kristdemokratiskt landstingsråd i Dalarna, ser flera namn från Jönköping som huvudkandidater till partiledarposten.

– Enligt mig är det Lars Adaktusson. Vi har också Acko Ankarberg. Hon känner partiet väl, liksom Stefan Attefall. Han är också ett starkt namn

Tittar vi utanför länet är Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor ett starkt namn, men hon står långt högerut i partiet och är kontroversiell. Även nuvarande gruppledaren Emma Henriksson från Stockholm har förtroende i partiet, men är en medial doldis precis som riksdagsledamoten Caroline Szyber, även hon från Stockholm.

Tidigare socialminister Maria Larsson från Gnosjö tycks ha lämnat rikspolitiken för gott och nämns inte som en kandidat av någon vi talat med.

En ny partiledare för Kristdemokraterna utses på ett extra riksting senare i vår. Det finns alltså många namn från länet som är aktuella och att det blir en kvinna är inte helt oviktigt, menar en del.

– En duktig ledare som har brett stöd i partiet är det allra viktigaste, sedan är det klart att kön är en av de faktorer som också spelar stor roll, säger andre vice partiledare David Lega från Göteborg.

Vem tror du har störst chans att ta över partiledarskapet för Kristdemokraterna? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".