Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ung och arbetslös - de blir fler i länet

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 14.43
Facket: Risk att ungdomarna fastnar i arbetslöshet
(1:59 min)
Christian Blum är en av 3 500 unga i Jönköpings län som varken går i skolan eller jobbar. Nästa vecka får han praktikplats på Studiefrämjandet. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Christian Blum är en av 3500 unga i Jönköpings län som varken går i skolan eller jobbar. Nästa vecka får han praktikplats. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio.
Dan Mattsson, ombudsman LO. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Dan Mattsson, ombudsman för LO i Jönköpings län. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Christian Blum är en av 3 500 ungdomar i länet som varken pluggar eller arbetar. De ungdomarna, som varken studerar eller har jobb, blir fler i länet. Det visar en ny rapport från LO.

En ny rapport från LO visar att 7,6 procent av alla mellan 16 och 25 varken jobbar, praktiserar eller studerar i Jönköpings län. Denna grupp av ungdomar ökar i Jönköpings län. Cirka 3 500  personer har ingen sysselsättning, meddelar LO i en ny rapport. Det är en ökning med cirka 300 personer från året innan.

Länet tillhör dock de bästa i landet och snittet i Sverige ligger på 9,3 procent. Endast Uppsala län och Västerbottens län visar bättre siffror än Jönköping.

När vi tittar på gruppen ungdomsarbetslösa så ser vi att det är ett trubbigt mått att mäta. Vi har tittat på de som vi kallar Neets, ungdomar i åldern 16 - 25 år, som varken jobbar eller studerar. Pekar vi ut dem så ser vi att det finns en risk att de fastnar i långtidsarbetslöshet. Det måste vi göra allt vi kan för att undvika. Vi måste hitta fler vägar för dessa ungdomar att komma ut i arbetslivet.

Neets, ungdomar som varken arbetar, studerar eller praktiserar är engelska för Not in Employment, Education or Training.

Christian Blum är 25 år och har nu varit utan sysselsättning i två år.

Det är en svår situation och en svår situation att ta sig ur. Och det känns inte som man får så mycket hjälp av Arbetsförmedlingen. Man får ta tag i saker själv.

Det är ganska trist. Att jag inte tjänar pengar. Man kan inte göra så mycket. Man är ganska fast i sitt hem. Utan pengar.  

Jag är 25 nu. Jag känner verkligen att jag behöver jobba.

Det känns som att det är svårt att hitta jobb om man inte har kontakter. Om du inte har erfarenhet eller andra meriter så känns det extremt tufft att ta sig in överhuvudtaget. Jag har sökt många jobb. Det känns jobbigt så klart att stå och stampa på samma ställe.

En tre månaders praktik på Studiefrämjandet väntar nu för Christian. För det får han 3 500 kronor i månaden. Den praktiken har han letat rätt på själv.

Hör Christian Blum berätta om sin vardag som arbetslös. Hör intervjun nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".