Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alltför många socialsekreterare slutar - jobbet för tungt

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 15.58
Socialsekreterarnas fack: Det är katastrof.
(1:42 min)
Malin Viberg är ungdomshandläggare på socialtjänsten i Jönköping. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Malin Viberg är ungdomshandläggare på socialtjänsten i Jönköping. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.

Mer än sex av tio socialsekreterare i Jönköpings län funderar på att arbeta utanför socialtjänsten. Lika många tycker att arbetsbördan blir tyngre. Det visar en undersökning från fackförbundet Akademikerförbundet SSR.

Lena Rocksjö som är ordförande Akademikerförbundet SSR i Jönköping menar att det beror på att det är för många unga socialsekreterare som får ta ett för stort ansvar.

Önskvärt hade ju varit att vi hade haft en blandad arbetsgrupp. Både äldre mer erfarna och yngre. För det behövs ju båda delarna. Man slussar in de här unga mer snällt.

Malin Viberg är en av fyra ungdomshandläggare på socialtjänsten på sin enhet i Jönköpings kommun. Hon känner igen sig i den undersökning som Akademikerförbundet publicerar idag. Den visar att över 60 procent tycker att arbetsbördan ökat och ännu fler känner att arbetsbelastningen gör det svårt att hinna göra ett bra jobb. Malin Viberg håller med om att det är extremt liten introduktion innan man som ny handläggare får ta sig an väldigt tunga ärenden.

Jag började jobba i april. Redan i juni hade jag 14 egna ärenden. Tanken är ju att man inte ska ha ett LVU-ärende (Lagen om vård av unga) förrän man jobbat i två år. Jag har en kollega som hade hand om fyra LVU under sina första fyra månader.

- Det är inget bra. Det är jättesvårt. Det är ett av de svåraste yrkena du kan ha att omhänderta barn och ungdomar, säger Lena Rocksjö, ordförande Akademikerförbundet SSR i Jönköping, som tycker det är katastrof att unga socialsekreterare inte får någon ordentlig introduktion.

Just nu jobbar Jönköpings kommun med att återrekrytera äldre mer erfarna socialsekreterare, men det går långsamt. Att introduktionen är kort och att jobbet är tungt, tros var anledningen till få vill jobba som socialsekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".