Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Rasistiska tatueringar suddas för skattepengar

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 05.45
Helena Wenger: Bra poäng att man vill byta livsstil
(2:18 min)
Foto: Anna Emanuelsson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Anna Emanuelsson/Sveriges Radio
Helena Wenger. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Helena Wenger. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Sjukvården kan hjälpa till med att ta bort tatueringar med kriminell eller rasistisk anknytning gratis.

Den som har tatueringar med kriminell eller rasistisk anknytning kan få hjälp att ta bort dem av sjukvården gratis. Men det krävs att man verkligen vill byta livsstil och komma bort från kriminalitet och rasism, det visar regionens egna riktlinjer för när man ska behandla.

Det har i undantagsfall hänt. Det kan vara enda gången som man kan tänka sig att få hjälp från det offentliga. Om det skulle ingå i en rehabilitering från ett kriminellt beteende.

Det har blivit allt populärare och vanligare att tatuera sig. Huden har blivit som en målarduk för vår identitet och tillhörighet. Inte minst i kriminella kretsar förekommer symboler och texter som visar vad man tillhör, men det förekommer också nazistiska och rasistiska tatueringar.

För den som vill ta bort en tatuering och ångrar vad man gjort, får man vackert slanta upp pengarna själv, det är inget som vården med offentliga medel står för.

Det här med kosmetiska tatueringar har inte med sjukvård att göra. Det kan inte offentliga medel användas till, att ta bort tatueringar.

Men det finns alltså undantag. Det visar regionens, tidigare landstingets, egna riktlinjer som den medicinska programgruppen inom hud tagit fram. Där framgår att vården kan hjälpa till att ta bort rasistiska eller kriminella symboler i huvud- och halsområdet om det visar sig vara en viktig del i att en person vill lämna sin kriminella eller nazistiska bana. Men det krävs bedömningar från flera inblandade, kanske polis, sociala myndigheter eller psyk.
– Man gör en individuell bedömning. Då får det vara en psykiater inblandad. Eller kanske ett helt team. Det är en bra poäng att man vill byta livsstil, säger Helena Wenger.

Men att tatuera sig överhuvudtaget är dumt, tycker Helena Wenger. Färgerna kan innehålla bakterier eller tungmetaller, de är svåra att få bort och kan skapa allergier och solkänslighet, menar hon.

Det är främmande partiklar som man sätter dit. Då kan det bli eksem och klåda som inte kan behandlas på något annat sätt än genom att skära bort bilden.

Fråga

De här tatueringarna kan vården hjälpa dig ta bort

  • Traumatiska tatueringar i huvud- och halsområdet (uppkommet av skador).
  • Vid allergi.
  • Efter individuell bedömning rasistiska/kriminella symboler i huvud- och halsområdet som en del i rehabilitering.
  • Borttagande av dekorativa tatueringar som man ångrar bekostas inte med offentliga medel.
  • Det finns två metoder:
    Laser som bränner mot färgerna som löses upp. Eller så skär man bort. Hemmagjorda tatueringar och vissa färger är mycket svåra att få bort med laser. Flera behandlingar krävs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".