Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

LO har tröttnat på sms-anställningarna

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 05.30
Dan Mattsson, LO: Sprider sig en ofrihet
(2:07 min)
Carola Gustavsson. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
1 av 3
Carola Gustavsson är en av många som riskerar hamna i en timanställning. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Dan Mattsson, LO. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
2 av 3
- Jönköpings kommun måste tänka om, menar Dan Mattsson, LO. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Anna Mårtensson. Pressbild, foto: Marie Wärnbring
3 av 3
Anna Mårtensson håller med om att läget är bekymmersamt . Pressbild, foto: Marie Wärnbring

Andelen timavlönade ökar kraftigt i Jönköpings kommun. Förra året utfördes drygt två miljoner arbetstimmar av personer utan fast anställning.

Det är en ökning med tolv procent på två år och motsvarar drygt 1 100 heltidsårsarbetare.

Nu får kommunen kraftig kritik av arbetstagarorganisationen LO, som kräver att merparten av timanställningarna omvandlas till fasta heltidstjänster.

– De som är visstidsanställda har en otrygghet, de sitter med sin telefon och väntar på ett sms för att hoppa in och jobba för Jönköpings kommun. Det sprider sig en ofrihet för de individerna, säger Dan Mattsson som är ombudsman för LO i Jönköpings län.

Dan Mattsson skräder inte orden när han pratar om Jönköpings kommun och hur han menar att kommunen utnyttjar timanställda. Han kallar dem för sms-anställda.

De senaste åren har den här typen av osäkra anställningar ökat. Carola Gustavsson har just nu ett vikariat på Grankullens förskola i Hovslätt. Men när viket är slut väntar en ny period av timanställningar.

Man kan ju inte planera någonting. Man sitter hemma och väntar på ett sms och sedan får man se, man vet inte var man är och jobbar och man vet inte om man slutar klockan ett eller klockan fem. Man har ingen koll.

Vad tycker du om det?

– Det är bra att det finns jobb, men jag föredrar ju schema.

Totalt motsvarar de timavlönade, eller timanställda, drygt 1 100 heltidsårsarbetare. Nu kräver LO att minst 700 av de tjänsterna görs om till fasta heltidstjänster. Det är bara så kommunen kan visa att man är en seriös arbetsgivare, menar Dan Mattsson.

– Man borde se till att organisera sitt arbete på ett bättre sätt så att man tar bort de onödiga visstidsanställningarna.

– Jönköpings kommun står inför ett omfattande rekryteringsbehov. Menar man allvar med att vara en god och seriös arbetsgivare så måste man tänka om, tänka rätt och bli bättre på att anställa folk rätt, säger Dan Mattsson.

Anna Mårtensson är folkpartist och ordförande i kommunens personalutskott. Hon erkänner att den höga andelen timanställda är ett problem. Det handlar om att alla ska ha en rimlig arbetsmiljö. Kommunen har bestämt att andelen ska minska och att en del ska förvandlas till fasta tjänster, men det handlar inte om 700 som LO vill, snarare hälften.

Det är bekymmersamt. Vår ambition är att timanställningarna ska minska, så det är klart att vi måste vara observanta på de här ökningarna.

– Många av de här timanställningarna vill vi inte förändra. Det är jätteviktigt för unga att få komma in på arbetsmarkanden, men jag ser att ungefär en tredjedel av de här timmarna borde vi ändå kunna fokusera lite extra på och se om vi inte kan få till hela tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".