Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård

Många läser journalen på nätet - men personalen är skeptsisk

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 16.53
Mats Bojestig: De blir mer engagerade...
(4:08 min)
Läser journal på nätet. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio

Runt 600 personer gör det varje dag i Jönköpings län - läser sjukjournalen på nätet.

Ja, varje dag är 600 personer inne och läser sjukvårdens anteckningar om sig själva eller om en närstående. Det visar en sammanställning som gjorts nu sedan de digitala journalerna infördes för snart ett år sedan.

Bland de som är inne och läser sin journal är de flesta positiva, medan sjukvårdspersonalen är mer skeptisk till att journalerna finns på nätet. Det säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

– De patienter som varit inne och läst sin journal förefaller vara nöjda. De tycker de har stor nytta av det. De kan förbereda sig innan besöket och kontrollera efteråt vad som hände och de blir engagerade av detta, säger Bojestig.

Och vad tycker sjukvårdspersonalen?

– De vet om det och tycker det är riktigt men det upplever inte att det är samma udd, de förmodar att patienterna inte känner samma nytta. De tror också att det är lite större risker, är mer reserverade. 

I tio månader har vi här i Jönköpings län nu kunnat gå in och läsa vår egen, eller en närståendes journal på nätet.

Region Jönköpings län är den tredje regionen i landet som har inför detta och hittills har nästan 25000 personer loggat in för att ta del av uppgifter som läkarutlåtande, läkemedelsförskrivning eller diagnoser.

En enkät som regionen låtit göra visar att patienterna är mycket positiva till journaler på nätet - medan vårdpersonalen inte ropar hurra än.

– Vi har mycket att jobba med för att få personalen med i det här arbetet, säger  Inga Jonsson Eriksson som är den som ansvarar för införandet av journaler på nätet. Hon hoppas att fler inom sjukvården kommer att kunna se journaler på nätet som ett arbetsredskap i dialogen med patienterna. 

Systemet med journalerna kommer efterhand att byggas ut med mer information, från fler mottagningar. Hör vilka - och hör även vad två privatpersoner tycker om möjligheten i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".