Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#Dubbelmorden

Extra sal krävs vid uppmärksammad rättegång

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 05.11
Agneta Lilja, rådman: Stort intresse från allmänheten
(2:00 min)
Misstänkta dubbelmorden Norrahammar och Hökensås. Arkivbilder/Sveriges Radio
Arkivbilder/Sveriges Radio

I dag inleds rättegången vid Jönköpings Tingsrätt mot den 51-årige affärsmannen från Jönköping misstänks för två fall av dubbelmord. Och rättegången är en av de största någonsin i länet.

Mannen misstänks för att ha mördat ett par på Hökensås i mars i år och ett par i Norrahammar i maj, men han är även misstänkt för ett stort antal grova bedrägerier.

Brottsutredningen är en av de största och mest omfattande genom tiderna i länet. Även för Jönköpings tingsrätt, som avsatt hela 15 dagar för rättegången, är det en speciell rättegång som kräver både extra åhörarplatser och utförlig information via internet.

Vi utgår från att det kommer vara ett stort intresse från allmänheten och då vill vi ge möjligheten för alla som vill närvara att göra det, och det ska kännas säkert att komma hit, säger Agneta Lilja, rådman vid Jönköpings tingsrätt.

Närmare 30 parter är kallade, allt i från den åtalade 51-åringen till offrens efterlevande, vittnen och bedragna investerare och dessutom ett förväntat mycket stort media och allmänintresse gör rättegången om dubbelmorden i Hökensås och Norrahammar till unik i Jönköpings tingsrätts historia. Det är dessutom första gången som någon ställs till svars i tingsrätten för sammanlagt fyra mord, två grova mordbränder och 36 grova bedrägerier.

Förhandlingarna kommer att hållas i den så kallade säkerhetssalen dit alla besökande kommer att säkerhetskontrolleras men kan också se och höras via videolänk i ytterligare en tingssal.

De fyra första rättegångsdagarna ska ägnas åt dubbelmordet i Norrahammar i slutet av maj i år där 51-åringen erkänt att han slagit ihjäl ett par i 70-årsåldern med ett basebollträ i metall och därefter anlagt brand. Men han förnekar mord.

Mannen förnekar dock att han ska ha mördat paret i Hökensås i mars.

– När det gäller Hökensås så förnekar han helt att han gjort sig skyldig till brott i den delen. Åklagaren har inte kunnat presentera en dödsorsak, säger mannens försvarsadvokat Leif Silbersky.

Men förre överåklagaren Sven Erik Alhem som kommer att agera rättslig expert i P4 Jönköping under rättegången anser att bevisningen mot 51-åringen är stark.

– Jag förstår inte hur han ska klara sig undan morden, men det är ju varje åtalads rätt att med hjälp av sin försvarare strida in i det sista.

Tingsrättens planering inför rättegången

Dag 1-4
27/11, 1/12,3-4/12 behandlas åtalet gällande mord och grov mordbrand i Norrahammar

Först åklagarens sakframställan, målsägandenas skadeståndsyrkanden och därefter den tilltalades inställning till anklagelserna.

Dag 5-8
9-11/12 , 15/12 behandlas åtalet gällande mord och grov mordbrand i Hökensås

Dag 9-12
16-18/12 samt 21/12 behandlas åtalet som gäller 36 fall av grovt bedrägeri

Om tidschemat håller inleder åklagaren också sin så kallade slutplädering.

Dag 13
22/12 behandlas samtliga åtalspunkter med fortsatt slutplädering av åklagaren, målsägandebiträdena och försvarsadvokaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".