Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Stark ekonomi trots flyktingkris

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 05.02
Josef Lannemyr analytiker: Det går väldigt bra nu
(2:08 min)
Arbetsförmedlingen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio

Sveriges ekonomi går bättre än på många år. Produktionen och konsumtionen ökar och det skapas nya jobb och arbetslösheten minskar.

I skuggan av terrorattacker och flyktingströmmar, så går Sveriges ekonomi stabilt, ja bättre än på många år. En utveckling som märks även i Jönköpings län, enligt arbetsförmedlingens statistik.

– Den svenska ekonomin går väldigt starkt. Vi kan se att antalet varsel i länet är väldigt lågt, det finns många lediga platser och arbetslösheten går ner. Det är särskilt tydligt bland ungdomar, vi har inte haft så här låg ungdomsarbetslöshet sedan 2008 säger Josef Lannemyr, som gör analyser för arbetsmarknaden i just Jönköpings län.

Nästan varje dag kommer nya rapporter, positiva rapporter om tillstånden i svensk ekonomi och arbetsmarknad. Producentpriserna minskar, investeringarna ökar, sysselsättningen ökar i både privat och offentlig sektor, lönerna ökar, byggandet ökar kraftigt, hushållen handlar mer, industrin producerar mer.

Det finns flera förklaringar till varför, bland annat att konjunkturen vänder upp i Europa, men även den stora flyktingvågen förstärker uppgången.

– När vi blir fler människor på så här kort tid, så kommer det behövas fler personer inom skola, vård och omsorg, kanske även inom transport. De nya personerna kommer handla så att det kanske behövs fler människor inom handeln tex, säger Josef Lannemyr på arbetsförmedlingen.

Den stora utmaningen för företag, stat och kommun är att hitta kvalificerad personal till alla lediga jobb. Redan nu är det brist inom flera yrkesgrupper. Dessutom är arbetslösheten bland inrikes födda, så låg just nu att de nya jobben nästan uteslutande tillfaller utrikes födda.

Även om flyktingvågen ger positiva effekter för ekonomi och arbetsmarknad på kort sikt, så finns det mycket stora utmaningar på lång sikt. Jesper Hansson är prognoschef på konjunkturinstitutet.

– Det är väldigt viktigt att man lyckas erbjuda, skapa möjligheter för de nya invånarna att få jobb. I så fall blir det här ganska säkert en statsfinansiellt en positiv effekt, säger Jesper Hansson, prognoschef.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".