Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska Sverige lyckas med integrationen

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 16.42
Anna Gillek-Dahlström: De ska göra nytta för sig
(5:09 min)
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Anna Gillek-Dahlström och Dan Matsson. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio

Svensk ekonomi går starkt framåt och arbetslösheten minskar – trots de flera tusen flyktingar som Sverige tagit emot på sistone. Men hur ska man få in de nyanlända i samhället?

Terrorattacker, flyktingströmmar, krig och nedskjutna flygplan. Det mesta i dag handlar om misär och död. Sverige har tagit emot över 100 000 flyktingar i år, främst från det krigsdrabbade Syrien, och många frågar sig hur Sverige ska lyckas hantera den stora flyktingströmmen och hur man ska integrera de många flyktingarna.

Anna Gillek-Dahlström är regionchef för Svenskt näringsliv i Jönköping och enligt henne måste man börja jobba på ett annat sätt i Sverige för att ta tillvara på kompetensen hos de nyanlända.

– Det handlar om att hjälpa dem från att de ankommer Sverige till att de får göra det de själva vill jobba med, det vill säga bidra till det svenska systemet och göra nytta för sig. Jag tror att det är väldigt få, och det finns också sådana i vårt svenska system, som inte vill jobba utan jag tror att de allra flesta vill göra rätt för sig.

Hur man rent konkret ska lyckas med det är enligt Gillek-Dahlström genom att redan första dagen när de anländer kolla upp deras bakgrund och validera deras meriter, erfarenheter och kompetens. Och även försöka lotsa in dem så att de börjar lära sig svenska.

Den dagen de får sitt uppehållstillstånd så ska de redan vara en bit på väg. I dag är det så att så fort man tackar ja till ett jobb så får man inte längre någon hjälp med svenskan eller sin validering. Det svenska systemet motverkar de egna initiativen och jag tycker det är jättejobbigt, säger Gillek-Dahlström.

Även Dan Mattsson, ombudsman för LO-distriktet Jönköpings län, menar på att det är viktigt att man fokuserar på vägar in på arbetsmarknaden.

– Det viktiga är att man kommer till jobb. Flyktingar som kommer hit nu hjälper vi inte av någon ekonomisk vinning utan vi gör det av rent humanitära skäl och Sverige är en humanitär stormakt. Vårt fokus nu är att hitta vägar in till arbetsmarknaden.

Lyssna på en debatt mellan Sverigedemokraternas Anne Karlsson, Vänsterpartiets Jerry Hansson och Socialdemokraternas Marie Johansson om just flyktingströmmen och hur man ska ta tillvara på flyktingarna. Ljudklippet kan du hitta nedan. Hör även vad Elisabeth Svantesson tycker om den aktuella situationen i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".