Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#dubbelmorden

51-åringens svärfar vill inte vittna i rätten

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 05.06
Svärfadern ska ha fört över halv miljon till mördade mannen
(2:15 min)
51-åringen i rättssalen tillsammans med försvarsadvokaten Leif Silbersky. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Ett av de viktigaste vittnena i dubbelmordet i Norrahammar, 51-åringens svärfar, meddelar att han inte vill vittna mot den misstänkte dubbelmördaren.

Svärfadern vill inte vistas i samma rum som den misstänkta dubbelmördaren, och eftersom han räknas som nära anhörig så behöver han inte vittna alls om han inte tillåts vittna via telefon istället.

Vice chefsåklagare Pernilla Törsleff vill inte kommentera vad det kan ha för betydelse för rättegången mot 51-åringen om mannen inte vittnar.

– Läget är så att han är för närvarande åberopad som vittne och vi kommer inte lämna något besked hur vi ställer oss till vittnesförhöret med svärfar innan den misstänkte är hörd.

Varför inte det?

– Så är det och jag vill inte gå in närmare på det.

Svärfadern till 51-åringen är ett viktigt vittne i rättegången mot den misstänkte dubbelmördaren. Förutom att han investerat pengar i 51-åringens företag så ska även 51-åringen ha förskingrat pengar från honom, enligt åklagaren.

Det hela handlar om dubbelmordet i Norrahammar som 51-åringen erkänt att han begått. Där hade mannen som mördades pengar på ett bankkonto i Schweiz som 51-åringen skötte, och den nu mördade mannen ville ha ut en halv miljon från det kontot, pengar som troligtvis inte fanns.

Därför bad 51-åringen istället sin svärfar att föra över summan till mannen, och svärfadern gjorde det i tron om att han skulle få ta över bankkontot. Men kontot fanns inte längre och svärfadern betalade av 51-åringens skuld utan att få något tillbaka för det.

Just det här bankkontot och bråket kring det ska vara motivet bakom dubbelmordet i Norrahammar, menade åklagaren under sin sakframställan i rätten i fredags. Av den anledningen är svärfaderns vittnesmål viktigt, men han vill inte vara i samma rättssal som 51-åringen. I första hand vill han inte vittna alls, skriver han till tingsrätten, för han menar att han inte har något att bidra med, annars kan han tänka sig att vittna via telefon eller från en annan domstol.

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem vill inte kommentera det specifika fallet, men menar att det oftast är bäst för tingsrätten att gå med på vittnens önskemål om att få slippa komma till rättssalen.

– Den absolut bästa bevisupptagningen inför processdomstolen, det skriver jag under på. Men när man nu vet att det finns en utbredd, och ibland väldigt välbefogad, rädsla så kan man ju underlätta genom att låta vederbörande höras under lite mindre påfrestande förhållanden.

I dag hörs 51-åringen för första gången angående dubbelmordet i Norrahammar. Du kan följa allt som sker i rätten via vår direktrapportering som du hittar i länken under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".