Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre poliser i länet

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 04.40
Huvudskyddsombudet: Påverkar arbetsmiljön negativt
(1:37 min)
Polis. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio

På bara ett par år har Jönköpings län förlorat uppemot 30 polistjänster. Flera tjänster har flyttats från mindre orter till storstäderna.

För hela polisregion Öst, där förutom Jönköpings län även Östergötland och Sörmland ingår, har den nya polisorganisationen inneburit ett 80-tal färre poliser. Det visar en granskning av effekterna av den nya polisorganisationen som P4 gjort.

Minskningen beror främst på att polistjänster har flyttats från landsorten till storstadsregionerna. Det säger Charlotte Lundgren som är HR-chef för polisen i region Öst.

– Under 2013 var inriktningen att Öst skulle minska sin personal till förmån för övriga polismyndigheter i landet. Det var för att man ska vara där man mest behövs, där behovet är som störst, säger Charlotte Lundgren.

En grundläggande tanke som genomsyrat den stora polisomorganisationen har varit att poliserna ska vara där de behövs. Inom region Öst har det inneburit att många polisstationer i framförallt små kommuner försvunnit och arbetsplatserna för de berörda poliserna flyttats till de större orterna i Östergötland, Jönköping och Sörmland.

Nu visar det sig att omfördelning av resurserna inte enbart sker inom regionerna utan över hela landet. De regioner som anses ha för många poliser i relation till brottsligheten i sitt område tvingas lämna resurser till andra områden i landet. För region Öst har det inneburit nästan 80 färre poliser på två år.

Patrik Forsemalm, regionalt huvudskyddsombud i polisregion Öst, säger att när resurserna minskar tvingas de som är kvar att jobba ännu hårdare och det påverkar arbetsmiljön negativt.

Det finns stora risker i att vi får personal som inte orkar, att vi inte får en uthållig organisation och att vi får personal som blir sjukskrivna för att vi får en för hög arbetsbelastning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".