Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Polischef: Situationen sliter på poliserna

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 15.04
Johan Norrman, polisen: Önskar vi var fler
(2:03 min)
Poliser i Jönköping. Foton: David Westh/Sveriges Radio
1 av 2
Poliser i Jönköping. Foton: David Westh/Sveriges Radio
Johan Norrman, på polisen i Jönköping.
2 av 2
Johan Norrman. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio

När poliser i Jönköpings län pensioneras eller slutar av andra skäl anställs inga nya.

Tjänsterna flyttas istället till storstadsregionerna eller till anda områden där de anses behövas bättre.

En granskning som Sveriges Radio P4 gjort visar att såväl Jönköpings län som område Öst, som polisen i länet ingår i, har tappat många tjänster.

Polisområdeschefen i länet, Johan Norrman, medger att situationen sliter både på personal och insatser.

Jag tycker att det bedrivs ett otroligt bra polisarbete under svåra förhållanden. Läget inom polisen är väldigt ansträngt just nu. Vi är mitt i en ombildning, vi har flyktingströmmarna att hantera och dessutom ett terrorhot att hantera. Jag skulle önska att vi var fler poliser som kunde hjälpa till att hantera den här bördan. 

Johan Norrman vill egentligen bara uttala sig om det knappa år han själv stått i ledningen för länets poli,s men P4:s granskning visar att det på bara ett par år har försvunnit ett 80-tal polistjänster från polisregion Öst , varav 25-30 tjänster från Jönköpings län.

Enligt Johan Norrman innebär personalsitiationen såväl en ökad arbetsbörda för de kvarvarande poliserna som mindre möjligheter till polisinsatser.

– Till exempel är det utredningsarbetet av mängdbrott som tar längre tid och det finns risk att vi får minska på det brottsförebyggande arbetet. Visst spaningsarbete, färre trafikpoliser... Det är områden som det är risk att vi måste prioritera bort nu.

Närmare medborgarna och mer tillgängliga lovade polisen med nya organisation som sjösattes för knappt ett år. Men i bland annat polisregion Öst har tjänster som blivit lediga, när poliser pensionerats eller slutat, på grund av för hög arbetsbörda inte återbesatts här utan istället flyttats till storstadsregionerna - som anses behöva dem bättre.

– Jag nöjer mig med att konstatera att läget är ansträngt i Jönköping och vi har hela tiden diskussioner om hur de poliser som finns kan användas på bästa sätt - lokalt, regionalt och nationellt.

Men hur länge håller de kvarvarande poliserna inom de får förstärkning?

– Jag tror att vi kommer att hålla länge för det gäller ju att göra prioriteringar men också vara tydliga mot våra uppdragsgivare vilka prioriteringar vi gör . För i slutändan är det inte polisen som bestämmer hur många poliser vi ska ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".