Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vägenin

Fler invandrartäta områden i länet

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 04.25
Joni Samuel: Ungdomarna lär sig fel saker, det är inte bra
(2:30 min)
Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio.
1 av 3
Runneryd utanför Nässjö är ett av de segregerade områdena i länet. Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio.
Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio
2 av 3
Wesam Ahmed driver en internationell frisersalong i Runneryds centrum.
Foto Anna Cassel/Sveriges Radio.
3 av 3
Joni Samuel trivs i Runneryd men ser att det finns vissa problem med segregationen. Foto Anna Cassel/Sveriges Radio.

Bostadssegregationen ökar i länet. På bara fem år har antalet områden i länet där andelen invandrade är över 25 procent ökat markant.

P4 Jönköping har låtit statistiska centralbyrån ta fram siffror på andelen invandrade ända ner på postnummernivå och på bara 5 år har antalet invandrartäta områden ökat med närmare 30 procent, från 25 till 32.

Runneryd är ett av de områden i länet där det bor många som flytt hit.

– Det är många invandrare här, från Somali, Bosnien, Syrien, Irak, det är både bra och dåligt, säger Wesam Ahmed. Han driver en internationell frisersalong i Runneryds centrum.

Det handlar om postnummerområden där andelen invandrade är över 25 procent. I ett postnummerområde i Runneryd, är nu över hälften av de boende födda utomlands.

Joni Samuel jobbar i affären och bor här med hela sin familj.

Det är kul på ett sätt, det blir den där harmonin som finns i de här länderna.

Men han ser också problemen med det som kallas bostadssegregation. Det kan bli svårare att lära sig språket, få kontakter i nya landet och hitta jobb. I de här områdena ökar dessutom risken för att människor får både ekonomiska och sociala problem.

– Jag tror inte att det blir bra i längden, för folket och för människorna som lever tätt inpå varandra. Det bygger upp det onda i ungdomen, de lär sig fel saker när det är för många, säger Joni Samuel.

Mats Hammarstedt är professor i nationalekonomi vid Linneuniversitetet i Växjö. Han menar att det finns all anledning att undvika segregation och istället förbättra möjligheterna för människor som bor i de här områdena.

Bostadssegregation uppstår dels för att invandrade väljer att bo där man känner andra. Men enligt Mats Hammarstedt finns det andra orsaker som styr lika mycket, segregerande krafter som diskriminering och ekonomi.

– Två faktorer stänger ute invandrare från vissa områden. Dels diskriminering på bostadsmarknaden. Man vet att vissa hyresvärdar väljer bort invandrare. Dessutom så är det dyrare att bo och har man lägre inkomst har man inte råd att bo i vissa områden, säger Mats Hammarstedt.

Belsa Kljajic från Bosnien är Nässjöbo sen många år tillbaka och hon valde tidigt att flytta ifrån Runnerydsområdet.

– Jag fick en bättre lägenhet i ett annat området och så fick jag många svenskar som grannar. Jag tror att man måste integrera sig i svenska samhället och jag är jättenöjd.

Antalet invandrartäta områden blir fler i Jönköpings län och det ökar risken för bostadsegregation. Antalet områden där mer än var fjärde person är född i ett annat land har ökat från 25 till 32 på bara fem år.

Kartan är baserad på Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om invånarna per postnummerområde. Statistiken om andel födda utomlands är hämtad från april 2015.

#vägenin - P4 Jönköping granskar integrationen

Under året har rekordmånga flyktingar kommit till vårt län. Just nu handlar det om registrering och tak över huvudet. Men sedan då? Hur ska samhället klara integrationen? Hur har det gått för dom flyktingar som kommit tidigare? Med start 7 december och en tid framöver, granskar vi integrationsarbetet i länet. Möjligheter men också utmaningar.

Har du tankar om vad vi borde uppmärksamma? Lyckade projekt eller möten mellan människor som är värda att lyfta fram. Kontakta vår reporter: anna.cassel@sverigesradio.se Diskutera och följ vår rapportering på #vägenin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".