Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vägenin

Jönköping - en av landets mest segregerade

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 05.25
Stefan: Svenskarna flydde härifrån...
(2:03 min)
Stefan Taiti och Anna Taiti. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
1 av 2
Stefan Taiti och Anna Taiti. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Sofia Wixe. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
2 av 2
Sofia Wixe - doktorand i nationalekonomi och forskar om segregationen i Jönköping. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio

Jönköping har under den senaste 20-årsperioden blivit en av landets mest segregerade regioner.

Det visar ett forskningsprojekt som genomförts vid högskolan i Jönköping. Studien, som publiceras i dag och som P4 Jönköping tagit del av, visar på en tydlig uppdelning där människor med utländsk respektive svensk härkomst bor i skilda bostadsområden och stadsdelar.

Samma utveckling finns också i andra delar av landet men enligt Sofia Wixe, doktorand i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, sker segregationen snabbare här än i flera andra regioner.

– Det är en ganska oroande utveckling eftersom vi ser ett klart samband mellan segregation och arbetslöshet, säger Sofia Wixe.

Sofia Wixes forskning över utvecklingen senaste 20-årsperioden visar också på baksidan av myntet - att segregation främst handlar om tillgången på bostäder och var människor med olika härkomst har råd att bo. I Jönköpingsregionen finns i dag bostadsområden och stadsdelar som är mer eller mindre etniskt rensade.

Det fanns många svenskar här när vi flyttade hit. Sen flyttade det in en arab, det kom en man från Jugoslavien och sen flyttade det hit svarta människor. Och då flydde svenskarna härifrån.

Medan Margareta som bor på Övre Bymarken säger så här om sin och grannarnas bakgrund.

– Jag är född i Småland och jag har bott här hela mitt liv, och med mina grannar är det nog likadant. Jag tror inte det finns en enda här med utländsk härkomst.

Men härkomsten, tillgången på jobb och ekonomin styr enligt Sofia Wixe alltså inte bara var i Jönköpingsregionen människor bosätter sig. Platsen där de bo påverkar också deras möjligheter att förändra sin situation.

– Människor isoleras i de socioekonomiskt utsatta områdena. De har minskade möjligheter att slå sig in på arbetsmarknaden. Jag tror och hoppas att segregationen går att bromsa men det är en politisk fråga. Det handlar om bostäder, jobb språk och utbildning, säger Sofia Wixe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".