Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Optimism i småhusbranschen

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 04.42
Pontus Eklind: Många vill bo i egen villa
(1:52 min)
Pontus Eklind, vd på Hjältevadshus inne i fabriken där hus tillverkas. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Pontus Eklind, vd Hjältevadshus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio

Det ljusnar för småhusbranschen efter några tuffa år. 10.000 nya småhus kommer att säljas 2015.

För fjärde gång i år skriver trähusbranschens organisation, TMF, upp sin prognos för sålda nya småhus. Man tror på 10.000 nya småhus i år och ytterligare 10.500 nästa år men Pontus Eklind, VD på Hjältevadshus tror inte det räcker.

– Jag tror att det hamnar något över, 11.000 till 12.000 hus någonstans nästa år, säger han.

Pontus Eklind är optimist och han är inte ensam, hela branschen tror på ett ökat byggande. I år har TMF skrivit upp sina prognoser för nya småhus från 8000 för ett år sen till 10.000 idag. En ökning med hela 25 procent. Och han har flera förklaringar till uppgången.

– Dels har det under flera år byggts för lite, det kan man statistiskt säkerställa och då kommer det behöva byggas, för det är väldigt många som vill bo i sin egen villa.

– Vi ser också att på begagnatmarknaden finns det för få objekt och då måste man tillföra något till marknaden och då är det nya bostäder som måste till.

För bara några år sen var tillverkningen nere på 4-5000 hus per år och det var kris i branschen. Men även om tillverkningen förväntas bli mer än dubbelt så stor 2015 och 2016 så skulle man kunna sälja ännu fler hus, menar Pontus Eklind. Men olika hinder sätter stopp enligt honom.

– Det handlar om allt från kommunernas handläggningstider, till vår egna kapacitet, till att utbilda personal inom trähus. Istället för att skylla på varandra så tror jag att man måste ta ett helhetsgrepp och hjälpas åt, samarbeta, säger Pontus Eklind.

Hjältevadshus har satsat hårt under 2015. Man har byggt om fabriken och ökat produktionskapaciteten. Men man har också nyanställt 50 personer och behöva troligtvis anställa ännu fler nästa år.

Och Pontus Eklind hoppas på en ny storhetstid för småhusföretagen.

– Det kan vara början på storhetstiden.  Att man sedan ska bygga 25.000, 30.000 villor är inte säkert att man nånsin kommer göra. Det beror på behovet framöver.
– Vi måste bli yteffektiva och vi måste bygga smartare och snabbare. Kan vi göra det gemensamt så ska vi nog kunna bygga bostäder framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".