Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Hotet mot Sverige har ökat"

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 08.43
Anders Thornberg: IS skiljer inte på länderna i Europa
(2:36 min)
självmordsbombare
Självmordsbombaren sprängde sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm. Hela Drottninggatan spärrades av. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

I dag är det fem år sedan en självmordsbombare från Tranås sprängde sig till döds i centrala Stockholm. Sedan dess har terrorhotnivån i Sverige höjts ytterligare.

– Vi hade ett förhöjt hot när det inträffade, nu har vi ett högt hot. Nu är det en mer osäker situation i Europa. Vi har sett hur man har slagit till i Frankrike på ett nytt sätt, vi vet inte om man använder flyktingströmmarna för att gömma sig. Det finns informationer som säger att IS har sagt att man ska flytta delar av kampen utanför Syrien till andra länder, bland annat Europa. Det är en mer osäker situation, säger Anders Thornberg, chef för säkerhetspolisen.

Det är nu fem år sedan självmordsbombaren Taimour Abdulwahab från Tranås sprängde sig själv i julhandeln i centrala Stockholm. Men det var bara en liten del av de sprängmedel han hade på sig, och som han placerat i en bil som han satte eld på några kvarter bort, som exploderade - och därför var det bara han själv som dog.

Vad skulle du säga är största skillnaden nu mot då i terrorhotet?

– Framför allt den här snabba utvecklingen med resandet till Syrien och Irak, de problem det innebär med den här polariseringen att det finns individer som är beredda att ta andras liv genom att använda sitt eget. Man kan använda enkla medel, och man kan använda avancerade, säger Anders Thornberg.

Åren före dådet bodde Taimour Abdulwahab i England, och fortfarande finns inget svar på var han tränats, om han tillhörde någon organisation, eller vad han menade när han i ett meddelande han lämnade refererade till islamiska staten.

– Vi kände inte till islamiska staten i den bemärkelsen då, men han hade ju anknytning till Irak, till områden i närheten. Sen kan det ha varit att han använde dom orden, vi hade ju inte sett islamiska staten i den skepnad vi har idag, säger Anders Thornberg om hur han idag ser på uttalandet. 

I det meddelande som Taimour Abdulwahab lämnade nämnde han till exempel Lars Vilks Muhammed-karikatyrer och den svenska militära insatsen i Afghanistan som motiv. Men enligt säpochefen Anders Thornberg ses Sverige nu i större utsträckning också som ett legitimt mål för att det är en del av Europa.

– Vår uppfattning är att IS ser inte Europa som nationer, utan som ett stort område. Sedan har ju Frankrike förklarat krig mot IS och många länder funderar på hur de ska delta, det gäller ju också Sverige och det är sådant som kan påverka hotbilden också, naturligtvis.

Samtidigt har Säkerhetspolisen också fått mer resurser och ändrat sitt arbetssätt på flera områden efter självmordsdådet på Bryggargatan. Det handlar bland annat om ökat samarbete med polisen för att få misstänkta personer dömda för andra brott de begår, och ett utökat samarbete med andra länder. 

Om Taimour Abdulwahab hade gjort det här idag, hade ni kunnat upptäcka honom innan?

– Jag påstår att vi har utvecklat vår internationella och nationella samverkan, så vi är betydligt fler som arbetar med terrorism nu än vi var tidigare. Så jag hoppas att det skulle kunna påverka en sådan här situation, men det kan jag inte säga säkert, säger Anders Thornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".