Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#vägenin

Utbildning är nyckeln för ensamkommande barn

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 05.18
Reza Shafai: Utbildning är vägen till en bättre framtid
(2:14 min)
Högskolan i Jönköping. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio

Forskning från bland annat Stockholms universitet visar att ensamkommande barn som flytt till Sverige utbildar sig och får jobb.

Stockholms universitet har bland annat följt barnen som kommit hit de senaste tio åren. Forskningen visar även att studier och arbete är vägar in i det svenska samhället.

– Vi är jättenöjda med Jönköpings högskola, säger vännerna Reza Shafai och Reza Qasemi som kom till Sverige för sju år sedan som ensamkommande flyktingbarn och som nu studerar till ingenjörer på Högskolan i Jönköping.

Deras familjer är fortfarande kvar i Iran och nu har de båda valt att studera på högskolan för att i framtiden kunna jobba som byggingenjör och maskiningenjör.

– Allt som motiverar mig är mest det jag upplevt tidigare i livet, när jag bodde i Iran. Då hade jag den lägsta statusen i landet. Jag ville inte vara där så jag tänkte att jag måste ta mig upp, säger Reza Qasemi.

De nyanlända är som alla andra, de vill ha en bättre framtid och utbildning är vägen till en bättre framtid.

Forskningen vid Stockholms universitet visar att många ensamkommande barn skaffar sig en utbildning och de flesta jobbar sen inom service, omsorg eller med hantverksyrken. Och det går bättre för pojkarna än flickorna.

Barn från Afghanistan, som länge varit den största gruppen ensamkommande, klarar sig bra i jämförelse med andra nationaliteter.  

På Region Jönköpings län jobbar Ragnhild Sjöström med att följa upp hur de ensamkommande barnen tas omhand i länet. Och uppföljningar som görs när barnen skrivs ut från kommunerna HVB-hem visar att det finns en vilja att utbilda sig.

Så gott som samtliga är i studie och det är väldigt betydelsefullt för hela mottagandet att skolsituationen fungerar.

Tendensen i forskningen är också att ensamkommande barn oftare arbetar och har högre lön än invandrade barn som kommit hit med sina föräldrar. Den hjälp och stöttning de får här ser ut att bidra till studiemotivationen.

– När jag kom hit fick jag höra hela tiden att jag måste utbilda mig om jag ville ha en bättre framtid, man fick höra det om och om igen, säger Reza Qasemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".