Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sävsjö

Flyktingar räddar småhusföretagen

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 06.12
Johan Palmberg: Vinst för företaget, den enskilde och samhället
(2:05 min)
Johan Palmberg, fabrikschef Smålandsvillan i Vrigstad och Bosse Gustafsson, projektledare. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Johan Palmberg och Bosse Gustafsson tror på projektet. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

När efterfrågan ökar kraftigt på småhus, ökar också behovet av ny arbetskraft. 

I Sävsjö ska kommunen hjälpa utrikesfödda in i småhusbranschen.

– Vi har en oerhört positiv försäljning. Vi har en lång orderstock och vi måste leverera. Så det här är en av de absolut viktigaste frågorna vi har att jobba med just nu, att vi hittar de här personerna, säger Johan Palmberg som är fabrikschef på Smålandsvillan i Vrigstad. 

Det går bra för landets småhusföretag och behovet av ny arbetskraft är mycket stor. Smålandsvillan har rekryterat ett 30-tal personer i år och kommer behöva lika många nästa år.

Så här ser det ut i fler företag och nu finns en oro att man inte ska hitta arbetskraft till alla nya jobb. För att klara rekryteringsbehovet står hoppet till de flyktingar som kommer till Sverige.

Därför har Sävsjö kommun dragit igång ett projekt tillsammans med flera husföretag som ska hjälpa utrikesfödda till jobb i småhusbranschen.

– Det är mer en utbildning än en praktik. Ordet praktik har ibland blivit ett laddat ord, så att säga. Men här har vi en utbildning som leder till arbete, säger Bosse Gustafsson som är projektledare.

Vad är din känsla när det gäller företagen, är man intresserade?

– Man är mycket intresserade.

Sävsjö kommun och Bosse Gustafsson genomförde ett liknande projekt i gjuteribranschen för något år sedan. Det ledde till att tre av fyra fick fast jobb. Projektet innebär att deltagarna under ett halvår får en utbildning, först några veckor i skolsal.

Bland annat får man lära sig vad som förväntas av en arbetstagare, vilka rättigheter man har, vilka säkerhetsregler som gäller och så vidare. Sedan fortsätter utbildningen på arbetsplatsen. Där man får lära sig arbetsuppgifterna - ett mycket bra upplägg enligt Johan Palmberg.

– Det som är bra med det är att vi kan skräddarsy lite grann hur de blir. Man kommer hit och kan kanske ingenting alls om trähusbyggnation eller industriarbete, då kan vi vara med och forma dem precis så som vi vill ha dem. Kanske att vi kan få in fem till tio personer nästa år som vi anställer genom det här. Det skulle jag se som en riktig vinst för företaget, för den enskilde och för samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".