Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hälsa

Dietisten om julmaten: Kan vara okej att frossa

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 10.14
Dietist Anna Hamilton: Tänk på drickat
(7:16 min)
Anna Hamilton, dietist. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Anna Hamilton, dietist. Foto: David Westh/Sveriges Radio

Jul har med sig många traditioner i säcken, mycket mat är en av dem. Men vad  bör vi tänka på när vi sätter i oss julmaten?

Anna Hamilton, dietist på länssjukhuset på Ryhov i Jönköping, vet vilka farorna är på julbordet - men där finns kanske även möjligheter? 

– Alla kan äta rätt, men på olika sätt, säger Anna.

Anna pekar bland annat på att många rätter innehåller väldigt mycket energi, alltså kalorier.

– Får man i sig mer än vad man gör av med går man upp i vikt.

Men även drickan sätts under lupp. Hon varnar exempelvis för snapsen som innehåller mycket kalorier. Välj hellre mineralvatten, uppmanar hon.

Fisk, framför allt lax och andra feta fiskar, och ägg är exempel på nyttig mat på julbordet. Dit hör förstås även salladen.

– Det finns ju exempelvis grönkål och olika vegetariska rätter.

Men samtidigt säger hon att det är okej att någon dag "frossa", bara man tänker lite mer på maten övriga dagar.

Hör Anna Hamilton som gästade Hasse P i P4 Jönköping. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".