Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga tältläger - men fler boenden behövs

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 04.46
Ingesson Politis, Migrationsverket: Ser en lättnad
(1:56 min)
Liselotte Ingesson Politis i Migrationsverkets entré. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Liselotte Ingesson Politis. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio

Migrationsverket behöver ännu fler evakueringsplatser till flyktingar och söker nu också mer permanenta bostäder.

Trots en kraftig minskning av flyktinginvandringen sedan Sverige skärpte inpasseringsreglerna vid våra gränser vädjar Migrationsverket till kommunerna i Jönköpings län om ytterligare ett par hundra så kallade evakueringsplatser för nyanlända. Det kan handla om till exempel tomma skolsalar, kontor och gympahallar.

Dessutom behövs ännu fler mer långsiktiga bostäder under flyktingarnas väntan på att deras asylärende avgörs.

Ändå anser Liselotte Ingesson Politis på Migrationsverket i Jönköping att läget är lugnare nu är för bara någon månad sedan.

Det är ganska stor skillnad, och det påverkar läget och vi ser en lättnad jämfört med för en månad sedan.

För bara några veckor sedan uteslöt Liselotte Ingesson Politis inte att det skulle kunna behövas tältläger för nyanlända flyktingar även här. Den faran tycks vara över nu men den lättnad hon talar om är ändå relativ.

Idag finns omkring 6 600 flyktingar, alltifrån ensamkommande barn till unga, barnfamiljer och gamla som just sökt asyl eller väntar på asylbesked - och alla behöver de bo nånstans. Även om omkring 1 500 av dem är så kallade ebos, som bor hos släkt och vänner, är både Migrationsverkets två egna ankomstboenden i Jönköping och de drygt 1000 så kallade evakueringsplatser länets kommuner vaskat fram i tomma, skolsalar, kontor, äldreboenden och liknande redan är fulla. Nu vädjar verket alltså om ytterligare ett par hundra evakueringsplatser.

En än större utmaning är att hitta fler mer permanenta bostäder där flyktingarna ska bo under den kanske ett par år långa väntan på asylbesked.  Här vill Migrationsverket hellre hyra bostäderna och driva i egen regi än att anlita privata entreprenörer.

– Det är det enklaste och bästa boendet både för den som söker och ur ekonomisk synpunkt. Då får man chans att bo och sköta sig själv och laga sin egen mat, så det är det vi helst ser, säger Liselotte Ingesson Politis.

– Men samtidigt gör vi direktupphandlingar av anläggningar som drivs av externa entreprenörer, så alla processer är igång samtidigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".