Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Domen som kan förändra hela byggbranschen

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 08.56
Joakim Henriksson: Får en stor konsekvens för branschen
(1:50 min)
Fuktskadade hus i Svedala. Foto: Anna Eriksson/Scanpix
Fuktskadade hus i Svedala. Foto: Anna Eriksson/Scanpix

I dag kom Högsta domstolens dom som kan förändra hela byggbranschen. HD anser att Myresjöhus agerade vårdslöst när man använde enstegstätade fasader på hus i Svedala i Skåne.

Domen innebär att 30-tal husägarna nu kan gå vidare med skadeståndskrav. Enligt Högsta domstolen var metoden med enstegstätade fasader inte tillräckligt beprövad.

– Högsta domstolen har slagit fast att Myresjöhus och andra byggföretag i framtiden inte kan testa sina byggmetoder på konsumenterna utan man måste undersöka och se till att de metoder man bygger med verkligen inte är undermåliga utan håller måttet, säger Gunnar Larsson som är konsumentombudsman och representerat för husägarna.

Metoden med enstegstätade fasade användes mycket på 90-talet och början av 2000-talet. Den innebär att man la putsen direkt på isoleringen utan luftspalt emellan. Och när vatten trängde in blev det kvar i fasaden och orsakade fuktskador.

Det här drabbade ett 30-tal fastighetsägare i Skåne som stämde Myresjöhus. Ärendet har gått genom alla rättsliga instanser och domen i dag kommer få konsekvenser för hela byggbranschen menar Joakim Henriksson, vd på Myresjöhus.

– Det innebär att det kommer bli mycket större försiktighet och vi i branschen måste ha tydliga regler framgent.

Ni kommer inte längre vara lika pigga på att pröva nya metoder?

– Jag tror det kommer vara en stor försiktighet för det och framför allt så tror jag att detta kommer leda till en lagförändring.

Det här handlar om en hel del pengar för Myresjöhus, blir det en hård smäll för företaget?

– Ekonomiskt så har vi tagit höjd för det i bokslutet, det kommer inte drabba vårt företag så mycket utan det får en stor konsekvens för branschen framöver, säger Joakim Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".