Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Kommer Jönköping bilda storregion?

Publicerat lördag 26 december 2015 kl 10.01
Hans Rocén, regionordförande: Finns stort motstånd mot det
(1:24 min)
Foto: Arkivbilder/Sveriges Radio
Foto: Arkivbilder/Sveriges Radio

Frågan om Jönköping kommer bilda storregion är en ständigt pågående debatt. Med vilka? När? På vilket sätt? Frågorna är många.

Åsikterna går kraftigt isär när det kommer till frågan om Jönköping ska bilda en storregion eller inte. För snart ett år sedan slogs Jönköpings landsting och regionförbund ihop och bildade Region Jönköpings län, en så kallad regionkommun.

Den första tiden blev ganska turbulent med inkörningssvårigheter gällande det nya styrningssättet. Tanken var att ha en stark styrelse som i stort sätt hade hand om all verksamhet, det var så det fungerade under landstingstiden. Då fanns beredningar men nu inrättades istället nämnder.

Men då reglementen var mer anpassade för beredningar ledde det till slut till att Jönköping region fick en revisionsanmärkning och var tvungna att göra om allt arbete igen. Nu har de en ny styrningsmodell med nämnder som har fullt verksamhets- och budgetansvar.

När det kommer till frågan gällande en storregion, alltså att slå ihop länet med andra län, är det ett ämne som delar Jönköping. Det finns flera åsikter både för och emot en storregion.

– Det finns de som förespråkar en större region men det finns också stort motstånd mot det här. Vi har till exempel tre länssjukhus för en ganska begränsad storlek på länet och det finns de som befarar att det blir för många sjukhus om man skulle slås ihop och blir större regioner. Vi har beslutat oss för att nu låter vi den här organisationen sätta sig först, säger Hans Rocén, ordförande i Jönköpings regionfullmäktige.

Lyssna på hela inslaget i ljudklippet i toppen av sidan! Kommentera även vad du tycker om eventuella planer på en storregion. Skulle det vara bra för Jönköping eller är det redan bra som det är?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".