Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård

Oro när avdelningar för äldrevård dras in

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 05.38
Fatmir Zogaj, Vårdförbundet: Det är fel väg att gå
(1:42 min)
Äldre par. Foto: Jan Forsman/TT
1 av 2
Foto: Jan Forsman/TT
Fatmir Zogaj på Vårdförbundet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
2 av 2
Fatmir Zogaj på Vårdförbundet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Nu har neddragningarna vid sjukhusen i Region Jönköpings län börjat på allvar.

Nyligen fattade politikerna beslut om att skära ned i vården med 300 anställda, som ett led i besparingarna på 150 miljoner kronor. Men redan nu finns en plan för att ta bort två av tre geriatriska avdelningar på länssjukhuset Ryhov i Jönköping - redan om några månader, erfar P4 Jönköping.

Det här har skapat oro bland de anställda, säger Fatmir Zogaj som är styrelseledamot vid Vårdförbundet i Jönköpings län - som motsätter sig neddragningarna

Personalen är väldigt oroliga för man ser att de här vårdplatserna behövs, vi har redan idag patienter som får vänta på akuten eftersom vårdavdelningen inte har några platser

Nu är det skarpt läge när det gäller besparingarna på 150 miljoner kronor som ska göras på länets tre sjukhus i Värnamo, Jönköping och Eksjö.
Bläcket har knappt torkat på protokollet från regionstyrelsen, där politikerna nyligen beslutade att skära ned 300 tjänster - ändå finns långt gångna planer på att ta bort två av tre geriatriska avdelningar på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, där äldre vårdas.

Tio vårdplatser slås ihop med medicinavdelningen och 19 vårdplatser försvinner till ortopeden. Samtidigt ska fem vårdplatser bort helt. Kvar blir alltså bara en geriatrisk avdelning på Ryhov, en akutgeriatrik. Tidsschemat är snävt, redan till 1 april ska det vara klart och Fatmir Zogaj på Vårdförbundet är kritisk.

– Jag förstår att sjukvården måste spara men det här är fel väg. Detta är absurt med tanke på att vi har högt tryck redan i de flesta verksamheter.

Men Agnetha Stål, direktör för den medicinska vården i regionen, menar att man samtidigt satsar på mobila team som ska besöka de äldre och dessutom ska vårdcentralerna ta över mer av den enklare vården.

– Vi gör förändringarna för att förbättra vården för de multisjuka äldre.

Var det inte för att spara pengar?

– Vi gör det både för att spara pengar men även för att förbättra vården.

Blir det svårare för patienterna att komma till sjukhus efter detta tror du?

– Nej, det tror jag inte, de patienterna som behöver sjukhusvård kommer att få komma till sjukhus för att få sjukhusvård, säger Agneta Ståhl.

Planen att stänga två av de tre geriatriska avdelningarna på Ryhov får också skarp kritik från PRO.

– Vi behöver den här vården, så jag förstår inte att man ger sig på de här två avdelningarna, säger Solveigh Löfdahl, som är ledamot för PRO Jönköpings län.

Kommentera gärna: Befarar du att vården av de äldre nu blir sämre, eller litar du på att det blir som Agneta Ståhl säger - att man bara förändrar vården för att förbättra den?

Fakta Geriatriska avdelningarna:

Geriatrisk avdelning A är en avdelning som vårdar patienter med inriktning akuta ortopediska problem, däribland höftfrakturer och amputationer.
Geriatrisk avdelning B är en avdelning som vårdar patienter med inriktning stroke. Här vårdas patienter som är över 18 år eller äldre, oavsett sjukdomens svårighetsgrad.
Geriatrisk avdelning C är en avdelning som vårdar äldre patienter med komplex sjukdomsbild, ibland med inslag av förvirring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".