Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Nu ska äldre få hjälp med hörseln

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 16.03
Hörselhjälp på äldreboenden
(1:46 min)
Sven-Ove Rylner ser stora brister på äldreboenden. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Sven-Ove Rylner ser stora brister på äldreboenden. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio

Efter många år av kritik ska nu äldreboenden i Jönköpings kommun ge hörselskadade bättre hjälp.

Det är Hörselskadades förening i Jönköping, HRF, som fått äldrenämnden att förstå hur dåligt det fungerar i dag. Sven-Ove Rylner är aktiv i HRF och han ser allvarligt på situationen för hörselskadade på äldreboenden.

– Man missar viktig och nyttig information för att kunna leva med i samhället och känna att man har en plats, man blir alltså undernärd av kommunikationen, säger Sven-Ove Rylner.

Sven-Ove är själv hörselskadad och han ser stora brister på bland annat äldreboenden, där det ofta helt saknas kunskap och hjälpmedel till de med hörselskada. Till exempel behöver många en hörslinga där ljud kopplas till en hörapparat för att överhuvudtaget kunna höra vad som händer på ett möte eller föreläsning.

Men det saknas på många håll, och Sven-Ove Rylner menar att det innebär ett utanförskap i samhället för de som inte hör utan hjälpmedel, som exempelvis hörslinga.

De blir alltså i princip bara ditskjutsade men sen kan de inte vara med i sammanhanget.

I sju-åtta år har föreningen försökt få kommunen att satsa mer på hjälpmedel som hörselslingor, men utan att lyckas. Men nu efter en skrivelse har äldrenämnden har lyssnat och lyfter upp frågan till programmet om funktionshinderpolitiken i Jönköping som ska klubbas i april.

Om det går igenom ska tekniska nämnden sätta in hörselslingor i samlingsrum på alla kommunens äldreboenden och se till att det finns en ansvarig som kan se till att hjälpmedel finns till och fungerar.

– För mig är det oerhört viktigt, och det handlar inte bara om situationen på våra äldreboenden, utan för hela vårt samhälle. Det finns ju många personer som är hörselskadade, så det är självklart att våra offentliga miljöer ska vara tillgängliga, säger Cecilia Hjort-Attefall, kristdemokrat och ordförande i äldrenämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".