Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya försök att få Johan Gustafsson fri

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 06.04
Johans pappa: Tacksamma för alla försök som görs
(2:23 min)
Svensken Johan Gustafsson under resan med sin motorcykel hösten 2011. Foto: Privat.
Gustafsson har varit kidnappad i över fyra år. Han togs i staden Timbuktu 2011. Foto: Privat

Den sydafrikanska hjälporganisation som engagerat sig i Johan Gustafsson frisläppande är just nu i Sverige för att träffa svenskens familj.

I en intervju med Ekot säger organisationens ordförande, Imitaz Sooliman, att han velat träffa familjen för att diskutera nya frågor rörande Johan Gustafsson fall.

Johan Gustafsson kidnappades i Mali av al-Qaida den 25 november 2011. I över fyra år har han nu varit i kidnapparnas grepp.

Under tiden han suttit fången har flera filmer publicerats på honom, där han ibland vädjar till svenska myndigheter att försöka få honom fri. Eventuella försök har hittills misslyckats.

I somras meddelade en sydafrikansk hjälporganisation, Gift of the Givers, att man arbetar för att få Johan Gustafsson och den kidnappade sydafrikanen Stephen McGowan fria.

Gift of the Givers ordförande är nu i Sverige för att träffa Johan Gustafssons familj.

– Vi är nu i ett viktigt skede i våra försök att få dem fria, och jag ville komma hit för att informera familjen om hur det går, säger Gift of the Givers ordförande och grundare Imtiaz Sooliman.

Johan Gustafsson kidnappades samtidigt som flera andra personer, bland andra sydafrikanen Stephen McGowan. Det var McGowans familj som först bad Gift of the Givers om hjälp att försöka få sydafrikanen fri, men i somras åtog sig alltså organisationen även att förhandla om Johan Gustafssons frisläppande på uppdrag av svenskens familj.

Gift of the Givers har gjort två filmer som publicerats på olika internetsidor där man vädjar till kidnapparna att börja förhandla med organisationen. 

Organisationen har också anlitat en malisk man som på plats i Sahel-regionen försökt få kontakt med kidnapparna.

I december i fjol publicerade kidnapparna en film där Johan Gustafsson sa att han var medveten om att en sydafrikansk organisation ville förhandla om hans frisläppande. Filmen tolkades som ett kvitto på att Gift of the Givers hade fått kontakt med de som håller Johan Gustafsson.

Imtiaz Sooliman berättar för Ekot att Johan Gustafssons och Stephens McGowans familjer nyligen spelat in en film som syftar till att påverka kidnapparna att släppa de både männen.

Imtiaz Sooliman kan inte säga allt om planen hans organisation har för att få de båda männen fria, och inte heller hur lång tid det kommer ta.

– Men den senaste tiden har vi gjort framsteg, berättar han, samtidigt har vi varit tydliga med att vi inte har några pengar att betala till kidnapparna. Nu försöker vi på andra sätt att få Johan och Stephen fria.

Gift of the Givers har tidigare lyckats få en kidnappad sydafrikansk medborgare frisläppt. Yolande Korkie kidnappades i Yemen i maj 2013, men släpptes fri drygt ett halvår senare efter att Gift of the Givers förhandlat med kidnapparna al-Qaida på den arabiska halvön.

Den muslimska hjälporganisationen Gift of the Givers sysslar däremot inte i första hand med kidnappningsförhandlingar. Den leder hjälpinsatser och har biståndsprojekt i flera länder runtom i världen.

Enligt grundaren Imtiaz Sooliman har Gift of the Givers, som muslimsk hjälporganisationlättare, att nå vissa grupper, tack vare sin trosuppfattning och sitt välgörenhetsarbete.

Johan Gustafssons familj berättar för Ekot att de har fullt förtroende för Imtiaz Soolimans arbete.

– Det är ju viktigt att visa utåt att vi kan lita på honom, och det är ju också ett meddelande till de som håller Johan: att visa att han, Imtiaz Sooliman, hjälper oss med detta, säger Johans syster Victoria Gustafsson.

                            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".