Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Jönköpings län

Regionen förlorade miljontvist mot fastighetsjätte

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 11.44
Regiondirektör Agneta Jansmyr: "Vi är ledsna och besvikna"
(1:28 min)
Hälsans vårdcentral i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Tvisten gällde hyran för Hälsans vårdcentral i Jönköping. Arkivfoto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Agneta Jansmyr, landstingsdirektör. Foto: Peter Jernberg/ Sveriges Radio
2 av 2
Agneta Jansmyr, regiondirektör. Foto: Peter Jernberg/ Sveriges Radio

Regionen förlorade i dag hyrestvisten om nästan en miljon kronor, mot en av landets största fastighetsbolag, Hemsö. Regionen har inte betalat för mycket i hyra för vårdcentralen Hälsan, menar Jönköpings tingsrätt.

Skattebetalarna förlorade genom Region Jönköpings län idag tvisten med en av Sveriges största fastighetsbolag, Hemsö, och tvingas nu betala rättegångskostnader för över 350 000 kronor.

Bakgrunden till tvisten, som P4 Jönköping avslöjade i februari förra året, är att regionen menar att man betalat 900 000 kronor för mycket i ränta för en ombyggnation av fastigheten där vårdcentralen Hälsan ligger i dag, vid Lasarettsparken på Öster i Jönköping.

Nuvarande ägaren Hemsö ska enligt ett tilläggsavtal underskrivet 2006, ha fortsatt att debitera ett hyrestillägg för en tidigare ombyggnation, medan regionen tycker att man hade betalat färdigt vid det tillfället.

Regionen menar att dåvarande fastighetsdirektör Erik Pålsson inte hade rätt att teckna ett så omfattande avtal och att det skulle ogiltigförklaras.

Hemsö hänvisar till att avtalet som båda parter skrivit under ska gälla. Även fastighetsdirektören Erik Pålsson själv, som nu gått i pension, har hävdat att han hade den här rätten. Fallet hamnade då i rätten.

Jönköpings tingsrätt skriver i domen att hyresavtalet ska gälla, Hemsö hade rätt att ta ut fortsatt hyra på dom nivåer som avtalet skriver.

– Tingsrätten har fullt ut gått på vår linje, man känner igen sig i deras resonemang, säger Niklas Lidquist, advokat och ombud för Hemsö, i en kort kommentar.

Tingsrätten uppfattar våra argument som vi förde fram, nämligen den roll man låtit fastighetsdirektören ha. Kärnan är ju om han bundit regionen som företrädare eller inte.

Samtidigt konstaterar tingsrätten att regionen låtit sin fastighetsdirektör teckna avtal långt över dom befogenheter han haft, men att han hade rätt till det eftersom regionledningen godtagit det under flera år.

"Det förhållandet att Erik Pålsson själv undertecknat hyresavtalen har alltså inte mötts av någon invändning från Regionledningen utan har uppenbarligen tolererats och accepterats av den", skriver tingsrätten.

Hemsö hade heller ingen anledning att ifrågasätta att Erik Pålsson hade rätten att skriva under, menar tingsrätten, eftersom han gjort det förut.

För att sätta press på Hemsö har regionen deponerat hyran hos länsstyrelsen istället för att betala till Hemsö, något man kan göra när två parter inte kommer överrens om hyra. Och det är mycket pengar det handlar om, fram till på tisdagen fanns nästan sex miljoner kronor i hyra deponerat hos länsstyrelsen, visar uppgifter som P4 Jönköping begärt ut.

På regionen var det besvikelse efter domen.

- Vi är lite förvånade och vi är besvikna men så mycket mer går inte att säga innan vi gått igenom med våra juridiska ombud, säger regiondirektör Agneta Jansmyr som ännu inte bestämt om man ska överklaga.

– Bekymret är ju att vi tycker det är en för hög nivå på den här hyran.

Hemsö kommer inte att överklaga, enligt deras advokat.

Fakta Hemsö:

Hemsö är en av Sveriges största privata ägare av så kallade samhällsfastigheter. I Sverige är hyresgästerna till största delen stat, landsting, kommuner och privata företag. Hemsö äger drygt 300 samhällsfastigheter med ett sammanlagt marknadsvärde på 25 miljarder kronor.
Källa: Hemsö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".