Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#dubbelmorden

Här är "mördar-kitet" som fällde 52-åringen

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 15.36
Pernilla Törsleff, åklagare: Annan bevisning än dödsorsaken
(2:00 min)
Inköpen som 52-åringen gjorde inför dubbelmordet på Hökensås. Foto: Polisens förundersökning.
1 av 2
Inför besöket hos paret på Hökensås köpte han rep, silvertejp, handskar, sopsäckar, kofot och tändvätska. Foto: Polisens förundersökning.
Zoran Radovanovic köper tändvätska vid dubbelmorden. Foto: Polisens förundersökning.
2 av 2
Före dubbelmordet i Norrahammar fastnade 52-åringen på övervakningskamera när han köpte tändvätska. Foto: Polisens förundersökning.

Fastän både brand- och dödsorsak saknas på Hökensås döms Radovanovic för dubbelmordet där. En stor anledning är hans inköp strax före.

Måndagen den 9 mars hyr Zoran Radovanovic en bil i Jönköping och åker sen till en byggaffär. Där inne köper han en kofot, rep, arbetshandskar, svarta sopsäckar, silvertejp och flera flaskor tändvätska. Grejer för trädgårdsarbete och grillning, menade han under rättegången. Ett mördar-kit, menade åklagarna.

Därefter åker han ut till paret i 70-årsåldern på Hökensås. De känner varandra väl, de har bott grannar en gång i tiden och Zoran har hjälpt dem med deras investeringar. Han är hos dem vid 21-tiden ungefär, har ett trevligt möte enligt honom själv. Sen åker han därifrån till Gränna, kvinnan i paret tar en egen bil dit. Efter ett kort möte i deras lägenhet skiljs de åt, enligt honom, som vänner.

Klockan 23 brinner parets sommarstuga på Hökensås, grannar har känt röklukt och hört knäppande ljud vid den tiden. Morgonen efter hittas huset helt nerbrunnet av en taxichaufför som kört vilse. Polisen misstänker vid den tiden inget brott och lägger ner förundersökningen.

Men torsdagen den 21 maj brinner det igen, fast i Norrahammar. Ett par i 70-årsåldern hittas ihjälslagna av brandmännen och en mordutredning inleds. Polisen hittar flaskor med tändvätska av en speciell sort i huset, samma dag har Zoran fastnat på övervakningsfilm när han köper tändvätskan, det är det som gör att polisen kommer honom på spåren. Han erkänner redan i det första förhöret, efter det växer utredningen snabbt. Polisen misstänker att han också mördat paret på Hökensås och lurat flera personer på många miljoner.

Under rättegången har åklagarna velat bevisa att Zoran också är skyldig till dubbelmordet på Hökensås, han har nekat bestämt. För faktum är att både brand- och dödsorsak saknas. Under rättegången tog åklagarna fram den kofot som Zoran köpte inför sitt besök hos paret, i klykan på den hittades blod från både mannen och kvinnan.

Och det är just hans inköp inför de båda dubbelmorden, att han har hyrt bil och att han förvaltat parens pengar, som gör att Jönköpings tingsrätt i dag dömde honom för båda dubbelmorden, mot hans nekande i Hökensås-fallet.

"De nu angivna likheterna är alltför många för att det ska kunna röra sig om en slump"

Försvaret menade att det kunde ligga en olyckshändelse bakom branden och parets död på Hökensås. Helt orimligt, menar tingsrätten, i så fall borde paret ha kunnat rädda sig själva och dessutom var de oerhört noggranna med säkerheten. Att någon annan skulle ha varit på platsen efter Radovanovic, men innan det började brinna, finner tingsrätten också osannolikt.

Förutom hyrbilen och hans inköp anser också tingsrätten att det ligger honom till last att han sökt på vapen inför bägge morden. Att han gjort det för att han var vapenintresserad är osannolikt, menar de. Lika osannolikt som att hans mördar-kit skulle varit till för grillning och arbete i trädgården.

"Enligt tingsrättens mening är Zorans förklaring till inköpen långt ifrån övertygande och det ligger nära till hands, med beaktande av vad som kommit fram i övrigt, att såsom åklagaren gjort kalla det inköpta för ett 'mördarkit'."

Den 52-årige företagaren från Jönköpingstrakten döms för fyra mord, motiven är ekonomiska, skriver tingsrätten. Han döms också för 36 fall av grova bedrägerier. Zoran Radovanovic döms till livstids fängelse och ska betala drygt 11 miljoner kronor i skadestånd till alla målsägande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".